Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en alltför lydig ÖB

/

Annons

Försvarsmakten är i kaos och förfall. Jämfört med de nordiska grannländerna har Sverige den minsta, dyraste och den minst trovärdiga försvarsmakten.

Kan den nye Överbefälhavaren Sverker Göransson bringa ordning i kaos? Det första problemet han stöter på är den moderate försvarsministern Sten Tolgfors.

Det har i år gått 200 år sedan Sverige förlorade Finland, under usel krigsledning av den olycksalige kungen Gustav IV Adolf. Denne var okunnig i de militära tingen, inbilsk i sin verklighetsuppfattning och envis i sina bortförklaringar.

Att Tolgfors är okunnig har partikamraten och företrädaren Mikael Odenberg vittnat om. Tolgfors beskrevs som ”en tomhylsa ”. Att han är envis och har en diffus verklighetsuppfattning visar hans många osakliga inlägg i försvarsdebatten.

Göransson har hittills lydigt stött Tolgfors förslag.

Göranssons andra stora problem är att försvarsmakten – sedan lång tid tillbaka – saknar realistiska uppgifter, grundade på strategiska bedömningar om anpassningen mellan krav på försvarsförmåga och resurser för försvarsändamål. En småstat måste ”rätta munnen efter matsäcken”. Men det finns en illusion om att vi skall ha ”ett försvar utan luckor” – ett stormaktsförsvar i miniatyr.

Det krävs nog duktiga tag av Göransson för att han skall kunna åstadkomma något för försvaret positivt, till exempel:

inse att han är Sveriges ÖB. När han presenterade sig i TV sade han sig vara ”skåning och europé” , Han glömde ”svensk”.

skaka av sig gisslanrollen. När politikerna efter valet 2010 vill fortsätta att rasera armén får han som armégeneral bära hundhuvudet.

övertyga politikerna om att de måste överge de projekt som vi inte har råd med: exportstöd till JAS och fredsframtvingande internationella operationer, Nordic Battle Group .

övertyga politikerna om att behålla värnplikten, vilken enligt den förre kommendören för Finlands försvarsmakt, generalen Gustav Hägglund, är ett mycket kostnadseffektivt system.

Carl Björeman

Generallöjtnant

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons