Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansens luddiga kunskap om kvalitet

"Kvalitet är viktigare än storlek på högskolor", är rubriken på Kerstin Weimars debattartikel i LT den 28:e oktober. Undermeningen är att de bästa högskolorna och universiteten ska få mer pengar än de sämre oavsett om det är ett litet eller stort lärosäte.

Annons
Efter att ha studerat propositionen närmare så kan jag dra slutsatsen att ålder och storlek är viktigare än kvalitet i regeringens proposition.
Låt mig ge några exempel på hur regeringen mäter kvalitet. En parameter som mäts är antalet publikationer. Från att en artikel skickas in för publicering tar det normalt ett år till dess att den publiceras. Den forskning som artikeln bygger på är vanligtvis ytterligare något år äldre.
När man då mäter vad Mittuniversitetet publicerat 2005 - 2007 så speglar det alltså vår forskning under perioden närmast efter millennieskiftet eller dessförinnan. Då var Mittuniversitet högskola och hade ett par professorer anställda. För mig är det av ovanstående anledning huvudlöst att jämföra de nya universitetens produktion med universitetsmiljöer som har haft fungerande och producerande forskningsmiljöer under flera decennier eller sekler. Samma resonemang kan föras runt andra parametrar som Regeringen valt att definiera som kvalitetsvariabler. Sanningen är därför att ålder på så sätt blir en viktig utslagsgivande variabel för vad som i mätningarna träder fram som hög kvalitet.
Det är självfallet så att de konsekvenser som vi nu ser har varit kända för Utbildningsdepartementets politiska ledning. Min slutsats är därför att den lagda propositionen dels är en massiv satsning på forskning och dels är början på en medveten strukturomvandling av det svenska högskolelandskapet genom att forma systemet så att resursförstärkningarna i första hand gynnar lärosäten som är gamla och stora. Kvalitet är i det avseendet dessvärre av sekundärt intresse.

Anders Söderholm
Rektor, Mittuniversitetet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons