Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansens lama klimatpolitik

/
  • Flaket på Storsjön fryser allt senare och river allt tidigare. Det visar färska statistiska sammanställningar.

Annons

Få har undgått varningsropen om hur klimatet förändras. Klimatförändringarna är en ödesfråga för att klara framtiden. Snabba åtgärder som radikalt minskar utsläppen av växthusgaser, och åtgärder som anpassar samhället till oundvikliga klimatförändringar är ett måste.

Samtidigt rymmer omställningen till ett hållbart samhälle stora möjligheter för de länder som går före. Efterfrågan på ny grön miljö- och energiteknik kommer hela tiden att öka. Här finns en stor potential för de länder som först kan erbjuda de lösningar som kommer att bli framtidens standard.

Regeringen Reinfeldt verkar ha bestämt sig för att missa den chansen. Sverige riskerar därmed att missa möjligheten till jobb och tillväxt.

Som svensk ledamot i europaparlamentet är jag bedrövad över att se hur den moderatledda regeringen slarvar i klimatfrågan. Istället för att arbeta för att Sverige ska vara först i omställningen till det hållbara samhället, och bäst på dess teknik, håller den borgerliga regeringen oss tillbaka. Till exempel har Sverige utmärkt sig genom att inte vilja göra ens hälften av de egna utsläppsminskningarna på hemmaplan, i Sverige.

Det är moraliskt problematiskt, riskerar sätta käppar i hjulen för ett bra internationellt klimatavtal och bidrar inte heller till den teknikutveckling Sverige behöver.

I dagarna beslutar Europaparlamentet om ett hundrasidigt betänkande med ett stort batteri förslag och idéer om hur Europa och Sverige ska möta klimatförändringarna.

Denna rapport är det slutliga resultatet av arbetet i Europaparlamentets tillfälliga utskott för klimatfrågor.

Det råder inget tvivel om att detta är en viktig rapport, och förhoppningsvis kommer den inspirera till politiska åtgärder i hela EU och kanske också i andra länder runt om i världen.

Som ledamot i det tillfälliga klimatutskottet har jag arbetat hårt för att förbättra rapporten.

Rapporten ser positivt på de möjligheter omställningen till ett hållbart samhälle innebär, utan att för den delen förminska de utmaningar vi står inför. Det finns här ett utvecklingsvänligt perspektiv med en framtidstro som den borgerliga regeringen sedan länge tappat. Rapporten slår fast att Europa har utmärkta förutsättningar att nå låga utsläppsnivåer, och att investeringar måste göras för att stimulera innovation, nya gröna företag och jobb.

Vi socialdemokrater har arbetat för att omfattande investeringar i utbildningsinsatser, ny teknik och stabila sociala broar i tider av ekonomisk omställning, ska lyftas fram än mer.

Just frågan om trygghet är central. Det är tryggheten som gör att människor vågar möta förändringar och omställning. Tryggheten att kunna fokusera på vidareutbildning och jobbsökande, istället för att drunkna i oron över att tvingas sälja sin bostad och över barnens framtid. Om vi ska klara klimatomställningen är den viljan och modet till förändring viktigare än någonsin.

Regeringen Reinfeldt har fortfarande efter mer än halva mandatperioden inte presenterat sin klimatproposition.

Det man däremot hunnit med är att riva ned de trygghetsnät och chanser till utbildning som ger människor mod att pröva nytt och investera i utbildning, jobb eller praktik.

Därmed står Sverige redan innan klimatpropositionen presenterats sämre rustat för att möta klimatförändringarna. Det är illa. Sverige måste visa, som vi gjort förut, att det är möjligt att förena en ambitiös miljöpolitik, social rättvisa och ökad tillväxt och flera jobb.

Åsa Westlund, s

Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons