Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansens föråldrade familjepolitik

Annons
Svensk familjepolitik är ett föredöme för många andra länder.
Den kombinerar tillväxt med trygghet och omsorg om barnen. Föräldraförsäkringen är ett uttryck för den socialdemokratiska familjepolitiken grundad på barnets bästa, generell välfärd samt jämställdhet mellan män och kvinnor.
Vi socialdemokrater är djupt oroade över den moderatstyrda regeringens politik.
I stället för att fortsätta med denna framgångsrika politik, vrider den utvecklingen bakåt.
Det hotar jämställdheten och barnens möjligheter att få en nära relation till båda sina föräldrar.
Barnfamiljer ges lägre ersättning vid vård av sjukt barn.
Vårdnadsbidraget urholkar kvaliteten i förskolan. Det är en återvändsgränd för barn, familjer och jämställdhet.
Vi är på väg in i en lågkonjunktur och många hushåll är oroade över sin ekonomi. Regeringen har gett stora skattesänkningar till de som har det bäst. Vi väljer att rikta våra insatser till dem som verkligen behöver det.
Vårt fempunktsprogram ger ekonomiska förbättringar för barnfamiljer.
Höjt barnbidrag och flerbarnstillägg. Vi höjer barnbidraget med 100 kronor i månaden för varje barn och flerbarnstillägget med tio procent. Barnbidraget går till alla barn, vilket bidrar till en positiv fördelning. Barnbidraget påverkas ju inte av föräldrarnas inkomster från arbete eller deras utgifter
Utökade pappadagar. Vi vill ge möjlighet för papporna att vara hemma tjugo dagar i samband med barnets födelse. Att papporna deltar i omvårdnaden av barnet redan från start stärker banden mellan barn och far. Det skulle också avlasta för mamman den första tiden efter förlossningen.
Höjt underhållsstöd. Barn som växer upp med ensamstående föräldrar har det ekonomiskt tuffare än andra barn. För att förbättra för ensamstående med barn vill vi höja underhållsstödet med 100 kronor per månad och barn.
Höjt stöd till studenter med barn. All fler studenter har barn och deras ekonomiska situation är särskilt pressad. Vi föreslår att stödet för ett barn höjs till 738 kronor och för två barn till 1 200 kronor per månad.
Höjt tak i tillfällig föräldrapenning. Vi vill höja taket i den tillfälliga föräldrapenningen så att den ligger på samma nivå som i föräldrapenningdagarna. Med detta hoppas vi uppmuntra fler män att vara hemma för vård av sjukt barn.
Socialdemokraterna vill fortsätta att utveckla familjepolitiken. Vi vill kämpa för rättvisa, jämställdhet och ekonomisk trygghet, för barnens och föräldrarnas skull.
Marie Nordén, s
Riksdagsledamot, ordförande för s-kvinnor i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons