Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen prioriterar fel i kristider

Annons

Under de drygt två år som gått sedan valet har den borgerliga regeringen mycket målmedvetet försämrat de ekonomiska villkoren för arbetslösa och sjuka. Omfattande försämringar i a-kassan, nedskärningar på arbetsmarknadsutbildning, yrkesutbildning, lärlingsutbildning, komvux och högskole- och universitetsutbildning är klassisk borgerlig politik. Kvar finns för många arbetslösa och sjuka bara kommunernas försörjningsstöd, som helt eller delvis får stå för försörjningen av allt fler.

Nu har dessutom finanskrisen följts av en jobbkris. Varslen duggar tätt och följs ovanligt snabbt av rena uppsägningar. Det finns inte tid för omställningsåtgärder. Det är också många som lämnat a-kassan som nu ser sin försörjning hotad. Risken för en finansieringskris i kommunernas välfärdstjänster när skatteintäkterna minskar och försörjningsstödet ökar som en följd av uppsägningarna är uppenbart. Med minskande skatteintäkter och ökade utgifter för försörjningsstöd i kommunerna kommer de som behöver vård, skola och omsorg att bli en av de stora förlorarna i borgarnas Sverige.

I det läget föreslår den borgerliga regeringen att anslaget för regeringskansliet ska utökas med en miljard kronor. Detta för att möta de behov man tycker sig se inför att Sverige ska vara ordförandeland i EU hösten 2009. Vi socialdemokrater har inget mot att Sverige gör bra från sig under EU-ordförandeskapet. Men i jobbkrisens spår ser vi inte det enorma behov av en utökning av resurser för regeringskansliets verksamhet som den borgerliga regeringen ser. Vi anser att det finns mycket mer angelägna saker att lägga pengarna på.  

Med bankakuten öppen och massarbetslösheten väntande runt hörnet känns det verklighetsfrämmande – ja, nästan stötande – att lägga en miljard på en utökning av Regeringskansliet för år 2009. Man kan inte låta bli att tänka på vad de pengarna i stället kunde ha använts till i form av åtgärder för att motverka effekterna av jobbkrisen. Nu väljer man alltså att utöka Regeringskansliet i stället för att göra insatser för de arbetslösa. Men så ser politiken ut när en borgerlig regering gör sina prioriteringar.  

Det ska satsas på att bygga ut Regeringskansliet. Detta gör den borgerliga regeringen i ett läge där man i län efter län mottar varsel. Vi har nu den värsta varselsituation vi har haft sedan 90-talet. Ort efter ort drabbas. Fack och näringsliv står enade i sina krav på regeringen. De kräver aktivitet från regeringens sida. Enskilda människor står inför en mycket svår situation.

Regeringen står handfallen inför jobbkrisen. En miljard till sitt eget kansli går däremot snabbt att prestera. Detta är en ynklig politik långt från människors vardag och oro. Det krävs istället starkt ledarskap, det krävs snabba insatser för att hålla uppe efterfrågan och det krävs insatser för att hindra krisens spridning.

Medan vanligt folk sitter och funderar på om de har råd att bo kvar eller behålla bilen sitter Fredrik Reinfeldt och funderar på vilka han ska nyanställa för sin miljard.

Är det på regeringskansliet som de varslade och arbetslösa ska erbjudas arbete?

Berit Andnor, s

Ordförande KU

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons