Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen hycklar om partibidragen

LO och Socialdemokraterna

samarbetar sedan länge i ett fackligt/politiskt arbete.

Annons

Vi gör det för att vi vill bygga ett anständigt samhälle som vilar på värderingarna rättvisa och solidaritet. Vi redovisar vårt samarbete öppet och vi är stolta över det.

Moderaterna vill inte öppet redovisas vilka de samarbetar med.

Nu har Sverige blivit kallare och hårdare med en högerregering som gynnar de redan välbeställda på de sjukas och arbetslösas bekostnad. Inte på 100 år har de fackliga organisationerna tvingats kämpa så hårt för att vara sina medlemmars företrädare och försvarare.

Regeringens politik leder till ökade orättvisor och har tvingat många att lämna facket.

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorins lägger nu ett lagförslag som öppnar för lönedumpning. Facken förbjuds att strida för att samma lön och villkor ska gälla för utländska arbetare som för svenska.

Arbetsgivarnas organisation Svenskt Näringsliv motarbetar att deras och fackens gemensamma kollektivavtal ska gälla för alla företag, vilket skapar en osund konkurrens mellan företagen. Dessutom backar man upp moderaterna i valrörelsen men vill inte berätta det öppet och ärligt.

Kampen för ett bättre samhälle har alltid vilat på facklig-politisk samverkan mellan LO-förbunden och Socialdemokraterna, och behovet är nu större än någonsin. Styrkan i vårt samarbete har alltid varit ett hot mot den politiska högern och det samhälle de vill se, med ökade klyftor mellan människor.

Medan LO-förbundens samverkan med Socialdemokraterna kritiseras och utmålas som skumt av den borgerliga pressen, är man tyst när det gäller den samverkan som främst funnits mellan Svenskt Näringsliv och Moderaterna.

Att organisationer med samma mål som politiska intressen samverkar är helt normalt och rationellt. Men att förneka ett sådant samarbete är att försöka föra väljarna bakom ljuset.

De sista 10 åren har Moderaterna tagit emot över 80 miljoner kronor från privata bidragsgivare och de vägrar att redovisa var pengarna kommer ifrån. Om man inte har något att dölja borde det inte vara något problem att redovisa hur man finansierar sin politiska verksamhet.

Den 3 mars har LO och Socialdemokraterna gemensam valupptakt i Bispgården. Där befäster vi vår samverkan och där startar vårt gemensamma arbete att byta ut den moderatledda, arbetarefientliga regeringen i höst.

Elvy Söderström

Ordförande Socialdemokraterna i Västernorrlands län

Jens Nilsson

Ordförande Socialdemokraterna i Jämtlands län

Karin Näsmark

Ordförande LO-distriktet i Mellersta Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons