Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen glömmer de unga

/
  • Socialdemokraterna vill inrätta lärlingsplatser, där utbildningen motsvarar yrkeskomvux, men är förlagd i yrkeslivet. Foto: scanpix

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är bland de högsta i hela EU. Siffran ökar nu i sommar då 90-talisterna, den största ungdomskullen sedan 40-talisterna, lämnade skolan i juni.

Annons

Många av dem får plats varken i högskolan eller på arbetsmarknaden, utan hamnar rakt ut i arbetslösheten.

I Jämtlands län har arbetslösheten bland unga ökat med 65 procent sedan maj förra året till maj i år. Antalet långtidsarbetslösa har mer än fördubblats under samma tid. I Strömsund är hela 18,5 och i Bräcke 16,8 procent av de unga arbetslösa eller deltar i olika arbetsmarknadspolitiska program.

Det är inte konstigt att många unga känner frustration, ovisshet och maktlöshet inför framtiden. Om inte kraftfulla åtgärder görs nu, kommer stora grupper av unga att hamna utanför arbetsmarknaden under lång tid framöver, med enorma ekonomiska och mänskliga kostnader som följd.

Regeringens bild om att den hanterar krisen väl har inte mycket med verkligheten att göra. Tvärtom bär regeringens passivitet en stor del av ansvaret för att Sverige nu halkar efter.

Trots att ungdomskullarna växer kraftigt under de kommande åren har regeringen minskat antalet studieplatser på både komvux och högskola.

Vi riskerar nu stå inför ett historiskt trendbrott, där ungdomars möjlighet att gå vidare till högre studier för första gången kommer att minska.

Det krävs politisk handling i stället för passivitet, för att skapa framtidstro. Därför har Socialdemokraterna i riksdagen lagt fram ett helt batteri av skarpa förslag för att ge alla unga en chans.

Vi föreslår att de unga som behöver det, ska komma in i jobbgarantin omedelbart.

I dag får den som har varit arbetslös länge studera eller göra praktik i maximalt tre månader. Den gränsen är för kort, varför den borde utökas till maximalt nio månader

Många unga behöver uppdatera sin kompetens, men saknar studievana. Till detta behövs också en nära kontakt till arbetslivet.

För att hjälpa dessa unga vill vi inrätta lärlingsplatser, där utbildningen motsvarar yrkeskomvux, men är förlagd i yrkeslivet. Dessutom vill vi bygga ut den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen.

För att långtidsarbetslösa ska komma in på arbetsmarknaden vill vi investera i ett generöst förstajobbet-avdrag. Det innebär att de arbetsgivare som anställer en ung långtidsarbetslös får göra ett skatteavdrag två tredjedelar av lönen under maximalt tolv månader.

Det här är några av alla de förslag som vi har lagt fram för att alla unga ska kunna få en plats i arbetslivet. Vi har inte råd att ställa en hel ungdomsgeneration utanför.

Berit Andnor (S)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons