Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen ett hot mot Ragunda

Som ledande politiker i Ragunda skulle man kanske tro att det kvittar vilken regering vi har i det här landet.

Annons

Men under det här gångna året, med den borgerliga alliansen vid makten, har vår kommuns förutsättningar snabbt och radikalt försämrats med dramatiska konsekvenser som följd.

Mindre skatteintäkter och bidrag från staten till kommunkassan, sämre förutsättningar för den enskildes möjlighet att själv försörja sig, ändringar i välfärdssystemen, a-kassan och sjukförsäkringen som inneburit stora svårigheter att vidareutbilda och rehabilitera sig för att kunna komma in på arbetsmarknaden igen

Vårt dilemma är åldersstrukturen som innebär att mer än 80 procent av vår budget går till äldrevård och omsorg, vi har under femtio års tid ”exporterat” våra 16-åringar till andra kommuner för utbildning och arbete, vi har ständigt varit tvungna att anpassa infrastrukturen utifrån exploateringar inom vattenkraften, jord- och skogsbruket som vi aldrig har fått några omställningsresurser till eller ersättning för.

Därför kan vi inte ännu en gång tillåta att vår kommun endast ska anpassa sig efter en åldrande befolkningsstruktur.

Alla i kommunen behövs – unga som gamla, ett utvecklande näringsliv och en stabil offentlig sektor!

För att klara vården, omsorgen och skolan i en kommun som Ragunda måste det vara balans i helheten.

Det har varit tufft för vår lilla kommun när olika näringar har flyttat ifrån oss eller varit tvungna att säga upp sina anställda.

Naturligtvis ska vi se framtiden som en utmaning och hitta nya attraktiva inriktningar så att vi vänder trenden och då är invånarnas engagemang, turistsatsningarna, jobbraggningar och effektivisering helt nödvändiga.

Under 2010 tänker vi därför fortsättningsvis satsa offensivt på att få fler att flytta till kommunen tillsammans med det lokala näringslivet och turistorganisationen i olika strategiska projekt, vi vill satsa mer resurser på barn- och ungdomsverksamhet samt utveckla vårt fantastiska kulturutbud ännu mer.

Min vision och dröm är att vi tillsammans med ideella föreningar och näringslivet ska jobba för att kommunen ska få utvecklas utifrån sina olika förutsättningar från väst till öst.

Elisabet Yngström (S)

Kommunalråd, Ragunda kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons