Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen bedrar miljörörelsen

Annons

Debatten om kärnkraft är helt absurd och förvrängd, det är inte annat än tragiskt att Alliansen slår sig för bröstet och säger sig rädda Sverige och visa på gott ledarskap.

Det hela tycks vara ett fult grepp att invagga medborgarna i falsk trygghet om att kärnkraft är lösningen på våra energiproblem. Saila Quicklund (M) skriver i en artikel ”Genom att tillåta kärnkraften att utvecklas i kombination med kraftiga satsningar på förnyelsebara energikällor, kan vi både ta ansvar för klimatet och säkra förutsättningar för investeringar och jobb i Sverige. De kraftiga satsningar som åsyftas är i själva verket enbart en följd av EU:s krav, och att kärnkraft skulle säkra jobbär så fel och snedvridet som det bara kan bli. Faktum är att vindkraft genererar betydligt mycket mer investeringar och jobb än kärnkraft. Inte heller säkras industrins energiförsörjning av en kärnkraftsutbyggnad som realistiskt sett inte kan vara färdig förrän tidigast 2025. De förnybara energikällorna har vi på plats långt tidigare än så, och till ett lägre pris.

Sverige är ett av de länder i världen som har allra bäst förutsättningar att klara oss med förnybara energikällor. Vi har fantastiska lägen för vindkraftsparker, enorm tillgång på biomassa, ett väl utbyggt fjärrvärmenät. Vi har tillgång till både kunskap och tekniskt kunnande.

Mellan 2007 och 2008 minskade elanvändningen med två procent, en tendens som väntas bestå och är just vad som måste bestå, eftersom det är enda vägen till ett hållbart energiutnyttjande. Konsultföretaget Sweco lade i november fram en rapport som visar att dagens teknik genom effektiviseringar kan minska elanvändningen med upp till 40 procent. Det räcker för att klara oss utan dagens kärnkraft.

Dessutom finns en uppsjö av tunga argument som vart och ett ensamt krossar reaktorkramarnas argument: olycksrisken, byggkostnader, högt elpris, strålningsrisk, osäker slutförvaring samt sist men inte minst ny fart till brytning av uran på din bakgård.

Bortsett från dessa argument så står vi nu med en regering som, visserligen säger sig vilja satsa på förnybar energi, men som samtidigt sätter en kniv i ryggen på dem som jobbar för ett hållbart samhälle. Den enda lösningen på problemet är att energieffektivisera och bygga ut den förnybara energiproduktionen. En mycket angenäm lösning som både sparar pengar i din plånbok och genererar jobb i en hållbar framtid. Detta är ingen utopi utan verklighet.

Karin Österberg, mp

Politisk sekreterare Miljöpartiet de gröna i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons