Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke Ljusberg: Därför hoppade jag av i Ragunda

Jag vill avsluta mitt mediadeltagande avseende Ragunda med några axplock om hur klimatet är i kommunen.

Annons

Det finns hur många exempel som helst men jag ska begränsa mig till några få.

Jag satte själv tre personliga mål för mitt 17 månader långa engagemang som kommundirektör:

1 ) Ekonomi i balans .

2 ) Förbättra näringslivs klimatet .

3 ) Bidra till att förbättra bilden av Ragunda .

Vad har då hänt? När det gäller ekonomin (1) påbörjade vi i höstas ett antal förändringar som kommer att ge ett överskott i 2010 års budget. Jag gjorde i förra veckan tillsammans med ekonomiavdelningen och min ledningsgrupp en avstämning per den sista februari och allt talar för att vi klarar målet. Det innebär att vi driver samma verksamhet som 2009 men cirka 15 miljoner kronor billigare. Bo Bergstöms påstående i tisdagens LT att jag slutat för att jag insett att den tagna budgeten inte kommer att hålla är alltså helt taget i luften och visar som så mycket annat att han tyvärr fortsätter att sprida missnöje och felaktigheter som saknar faktabakgrund. Det enda som kan rubba budgeten är om Alliansen fortsätter att lägga förslag som inte är budgeterade.

Vi har påbörjat förbättringen av näringslivsklimatet (2). Det sker i nära samarbete med näringslivsorganisationerna i kommunen, inom Näringslivsrådet och genom utveckling av kommunens egen service och inställning till företagandet. Jag anser att vi tack vare en mycket fin uppställning av företagens företrädare och kommunens personal och politiker kommit en bra bit på väg i detta arbete. Det finns en plan och en väl utvecklad tanke för hur detta ska genomföras.

Bilden (3) av Ragunda är inte bra. När jag redogjorde för detta vid mitt första fullmäktigedeltagande återgav jag hur de flesta utomstående människor uppfattar bilden av Ragunda. Dålig ekonomi, dåligt näringslivsklimat, politiskt käbbel med mera. Jag beskrev det som ett pågående inbördeskrig när det i stället borde vara en ordentlig kraftsamling mot alla yttre hot som finns i de flesta inlandskommuner. Jag tyckte att vi borde fokusera på allt vackert som finns, alla sevärdheter, kulturaktiviteter, bra företagsamhet, jättebra vårdpersonal, Kreativa Ragunda, Allt för byn med mera.

Även fast jag själv redan innan jag börjat mitt jobb blev uthängd av några ur ”de fyras gäng” avseende min höga lön, anställningsform med mera, så var jag mycket hoppfull. Det visade sig vara fruktansvärt fel.

Exempel:

Eija Dibba anmäler mig till JK. Beslut: JK inleder inte någon förundersökning.

Eija Dibba anmäler mig till Länsrätten. Beslut: Länsrätten prövar inte frågan.

Eija Dibba påstår i en interpellation att jag rekryterar mina vänner till chefspositioner. I de flesta kommuner skulle det uppskattas om någon har sådana kontakter att man lyckas rekrytera flera mycket kompetenta chefer till sin verksamhet.

Sara Lindström har engagerat sig i ett fall med en handikappad flicka. Detta är mycket behjärtansvärt. Men varför gick du inte in och korrigerade en viktig faktor till media? Det som mest omtalades både lokalt och på riksnivå var att flickan hade fått sova på sopsäckar. Du har hela tiden vetat att om så skett har det inte hänt inom Ragunda kommun utan i en helt annan kommun. Även fast händelsen är mycket tragisk hade det varit klädsamt om du hade talat om i pressen att detta inte hade skett i Ragunda.

Sara är socionomstuderande och sitter och svär stora delar av kommunstyrelsesammanträdena. Det går möjligtvis ann – men det är totalt oacceptabelt när hon till en annan ks-ledamot under pågående sammanträde säger ”jag önskar att det skulle hända dig och din familj något så att du får känna hur det är att drabbas”. Det här riktades dessvärre också till en ledamot som verkligen prövat på hur ”det känns”. Jag hoppas att du i din återstående utbildning lär något om hur man uppträder i en folkvald församling.

Stefan Nilsson är den store felsökaren i gänget. Han är specialist på att försöka gräva fram gamla försyndelser. Minsta lilla grop som grävs i kommunen letar han felaktigheter i. Jag har aldrig hört honom prata framtid, utveckling. Bara fel-sökare. När han som ledamot i KS sätter sig och förhandlar på motpartens sida har han gjort ett stort fel. Motparten är i det här fallet ett företag vilket som helst och ska behandlas så. Om kommunen nästa gång förhandlar om matleveranser från Konsum eller Ica, kommer du även då att sitta och förhandla mot dina egna KS-förhandlare?

Den rättrådige Bo Bergström är klart genomskådad. På allmänhetens frågestund ställer han frågor om och ur texter och förväntar sig att få svar. Detta sker av typen husförhör och själv behöver han manus för att kunna läsa upp svaren (som han alltså redan har!) När man pressar honom det minsta visar han sin okunnighet, men det värsta exemplet är detta:

Anita Dorn (Alliansen) är skyldig kommunen för lokalhyror i Bispgården. Jag gör en överenskommelse med henne om en avbetalningsplan. Några dagar senare inträder Bo Bergström och Anita Dorn på mitt rum och läxar upp lokalansvarige Peter Höög och beslår honom med rena felaktigheter. Han påstår bland annat följande (vilket han sade sig ha kollat upp med ett antal experter): muntliga hyresavtal gäller inte (avsåg en av lokalerna), avtalet avseende stora lokalen som gäller till och med 2011-09-30 kan enligt Bo sägas upp på tre månader trots att kontraktet säger något helt annat, och till sist: När Dorn skulle köpa Ragunda skolan för en krona hade kommunen gjort fel som plockat ut inventarierna. De skulle enligt Bo självklart ingå i fastighetsköpet! Slutklämmen var att kommunen gjort flera fel och att Dorn inte skulle behöva betala sina hyresskulder.

Peter och jag var övertygad om att han hade helt fel, men vi ajonerade mötet och kollade med bostadsjuristen på Sabo som bekräftade att Bo hade helt fel. Vi träffades igen och han fick ta tillbaka sina påståenden. Att jag namnger Dorn här beror på att hon nu i ett brev till kommunen lanserar Bo Bergström som kommundirektör. Hur är det med etik och moral inom Alliansen?

I stället för att jobba med framtiden har jag fått ägna mig åt den här typen av frågor. När jag nu slutat beror det på att jag inte kan göra mer för Ragunda. Inbördeskriget är värre nu än när jag började, det är därför bättre att kommunen spar mina lönekostnader. Jag beklagar mina mycket duktiga medarbetare att ni inte får det stöd ni förtjänar, men förhoppningsvis kan andra lyckas bättre än vad jag förmådde på avsnitt (3).

Åke Ljusberg
Tidigare kommundirektör Ragunda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons