Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agera över partigränserna för OS

"Vi älskar OS. Vi älskar stora idrottsarrangemang och vi vet betydelsen och stoltheten av att få arrangera dem".

Annons

Det skriver Anna-Caren Sätherberg och Ann-Sofie Andersson i LT i går och det är lätt att instämma. Jämtland har ypperliga förutsättningar att arrangera stora idrottsarrangemang.

Anna-Caren och Ann-Sofie använder en stor del av sin artikel till att kritisera alliansregeringen för att inte ha gjort tillräckligt på det här området. Det är en kritik som faller tungt även på den tidigare s-regeringen. Det var finansminister Bosse Ringholm som saboterade möjligheten för Östersund/Åre att söka vinter-OS 2014. Såväl SOK som RF, liksom Östersund och Åre, hade uttalat sig för en kandidatur, men Ringholm gjorde tummen ned med hänvisning till samhällsekonomisk osäkerhet. I de riksdagsdebatter jag hade med honom fick jag inget konkret svar på varför han hindrade OS-ansökan.

Jag tror att Åre/Östersund skulle ha fått spelen 2014 i stället för ryska Sotji. Hade den s-regeringen 2005 haft kraft att ställa sig bakom ansökan är det troligt att arbetet på att förbereda nästa vinter-OS nu hade varit i full gång. Det hade varit en fantastisk injektion för hela regionen.

I samarbete med idrottsrörelsen bör vi, över parti- och kommungränserna, pröva en ansökan för vinterspelen 2022. Även förutsättningarna för ett jämt-trönderskt OS bör undersökas. Reglerna måste ändras för att möjliggöra ett gränsöverskridande OS.

Stora idrottsarrangemang kan lyfta länet. För att lyckas måste vi agera gemensamt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons