Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Affärsbankerna hotar landsbygdens framtid

/
  • Swedbanks nedläggning av lokala bankkontor och OKQ8:s massiva nedläggningsvåg  i länet hindrar i första hand bostadsbyggandet och småföretagens expansion. Landsbygdens framtid sätts på spel, skriver debattörerna.  Foto: Scanpix

De fyra stora affärsbankernas obetänksamma risktagande inom och utom Sverige har inte bara bidragit till att göra den svenska ekonomin svag, sårbar och konkurrenshämmad med en rad negativa konsekvenser för hushåll och företag.

Annons

Agerandet på marknaden har också påverkat den regionala balansen till landsbygdens nackdel. Där har banker och oljebolag på kort tid med sina centrala strategibeslut tagit bort väsentliga verktyg för att utveckla hela landet och stärka tillväxten utanför storstäderna.

Speciellt Swedbanks nedläggning av cirka 20 lokala bankkontor, och då ett stort antal i Jämtland, OKQ8:s massiva nedläggningsvåg av drivmedelsmackar enbart under 2009 hindrar i första hand bostadsbyggandet och småföretagens expansion. Landsbygdens framtid sätts på spel.

Konsekvenserna av affärsbankernas policy har i den offentliga diskussionen hittills enbart handlat om effekter för aktieägare och landets ekonomiska stabilitet. Enligt Vänsterpartiet är det lika viktigt att granska hur det exempellösa agerandet hos några svenska banker i Östeuropa påverkat utvecklingen i Sverige, särskilt de många kommuner och arbetsmarknader som på landsbygden behöver kraftfullare instrument för att utvecklas. Småföretagarnas organisationer och kommunernas näringslivsenheter har sänt ut åtskilliga signaler om bristen på krediter till småföretagens utveckling och expansion.

Det finns dock undantag. Där lokala sparbanker arbetar fungerar det nästan utan undantag mycket väl. Problemet är bara att över hälften av landets kommuner inte har några sparbanker inom sina gränser. Det vill Vänsterpartiet ändra på genom att stödja bildandet av nya lokala sparbanker genom någon form av uppstartslån och kreditgarantier.

I en färsk partimotion föreslår vi också för att snabbare kunna bygga upp nya sparbanker och stärka sparbankernas kapitalbas ett nytt instrument som vi kallar egenkapitalbevis. Detta är en möjlighet för privatpersoner och företag att stödja en sparbank och få en reell avkastning men utan att kunna få ett huvudinflytande över den lokala banken. Vi förordar att sparbankerna i dessa fall fortsätter att vara allmännyttiga stiftelseägda sparbanker med målet att gynna den egna bygdens ekonomiska utveckling och skydda insättarnas pengar.

Stora delar av landsbygden och dess kommuner har under lång tid alltför mycket litat till att affärsbanker och staten skapar den ekonomiska utveckling som behövs. Nu vet vi att det krävs en helt ny modell av finansiärer och finansiell infrastruktur. Att stödja byggandet av nya lokala sparbanker ser vi som ett av de viktigaste instrumenten för att främja en önskvärd social och ekonomisk utveckling utanför storstäderna. Det vinner hela landet på.

Lena Olsson (V), riksdagsledamot

Ulla Andersson (V), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons