Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Operationer ställs in då färdigbehandlade patienter tvingas ligga kvar på sjukhuset

Patienter som fått tid till planerade operationer får vända om och åka hem igen från sjukhuset.

Det finns nämligen inga vårdplatser.

Nu försöker landstinget och Östersunds kommun att med gemensamma krafter lösa problemet.

I går eftermiddag var det 35 patienter från länet som låg kvar färdigbehandlade på Östersunds sjukhus och väntar på annat boende. 17 av dem kommer från Östersunds kommun.

– Ändå ser det bättre ut än på länge, säger Ulrika Paulsson som är boendesamordnare i Östersunds kommun. Av de totalt 17 patienterna har vi betalningsansvaret för sex.

– De flesta patienterna som ligger kvar väntar på att få komma till ett korttidsboende, ett särskilt boende eller på en bostadsanpassning, säger vårdplatskoordinator Ingrid Gustafsson.

Det är främst på avdelningarna medicin och ortopeden som det ligger många färdigbehandlade patienter, men det är fullt på kirurgen också, enligt Ingrid Gustafsson.

– Vi har haft runt 20 färdigbehandlade patienter under lång tid, men nu har det varit många igen. Men patienterna som går hem från sjukhuset är sjukare i dag och ställer större krav på kommunerna.

Trycket på särskilda boenden i Östersund är högt och här har kommunen också fattat ett viktigt beslut att bygga 80 nya platser. I dag står 65 personer i kön till ett särskilt boende.

Men byggnationen hjälper inte i den situation som sjukhuset befinner sig i idag.

– Kortsiktigt måste vi försöka lösa detta så fort det bara går, säger kommunalrådet Katarina Nyberg Finn (S). Beslutet om att bygga särskilda boenden var därför viktigt, men vi behöver fler korttidsplatser nu.

Hon berättar att kommunen tillsammans med landstinget försöker hitta lokaler.

– Vi är förtvivlade och vi lyssnar med landstinget om de har lokaler över.

Landstingsrådet Harriet Jorderud (S) förstår att Östersunds kommun har problem och de försöker lyfta frågan ytterligare en gång.

– Det är trångt på sjukhuset nu, säger hon, ändå har vi infört att patienterna får ligga kvar fem dagar efter att de är färdigbehandlade för att kommunerna ska ha en rimlig chans, säger hon.

– Men i dag tvingas vi ställa in operationer för vi har platsbrist. När patienter tvingas vända i operationssalen känns det inte bra.

Harriet Jorderud säger att de tittat på möjligheten att öppna en avdelning på sjukhuset som Östersunds kommun skulle kunna bemanna, men det ser trångt ut eftersom landstinget själva håller på att bygga om.

– Vi känner oss lite bakbunden, säger hon. Det är inte bra för patienterna att behöva stanna kvar på sjukhuset. De behöver en annan tillsyn när de är medicinskt färdigbehandlade.

– Varje vecka är frågan uppe till diskussion, vi ser väldigt allvarligt på problemet.