Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ope skola kan bli friskola

Trots att politikerna nu har fattat det definitiva beslutet ger föräldrarna inte upp. De blickar framåt och har redan inlett diskussioner med ett friskoleföretag i hopp om att rädda Ope skola.

Under många år har föräldrar och barn levt med hotet om nedläggning av Ope skola. Det har varit hopp och förtvivlan om vartannat eftersom politikerna inte har kunnat enas om skolans framtid.

Under torsdagens kommunfullmäktige satte de styrande till sist ner foten. Ope skola stängs till hösten 2014. Även om beslutet känns tungt så har många av föräldrarna hoppet kvar. Jenny Ellebrink är en av dem.

– Jag är av den åsikten att jag vägrar ge mig. Jag vägrar inse att det är kört och hoppas att Ope skola kan bli en friskola. Den viljan och drivkraften finns även hos andra föräldrar som är villiga och kämpa för det.

Föräldrarna har samtidigt insett att det att det kan behövas en del hjälp på vägen.

– Det skulle kännas skönt att ha någon med sig som kan dra i trådarna. Dels eftersom vi som föräldrar har kämpat i många år och är ganska trötta och dels för att det är bra att ha med sig någon som har varit med tidigare och vet hur man ansöker om att få starta en friskola, säger Jenny Ellebrink.

Därför har föräldrarna tagit kontakt med Hans Stenberg som är rektor på Dille gård som driver ett friskolegymnasium i Krokoms kommun.

– För oss på Dille gård är det alltid intressant med alla möjligheter till utbildning. Men sedan vet jag ingenting om förutsättningarna på Ope skola. Vi ska träffas och så får föräldrarna berätta hur de tänker.

Hans Stenberg säger att det kan vara en fördel om ett redan etablerat friskoleföretag är med i en eventuell uppstart av en friskola.

– Skolinspektionen gör ju en bedömning huruvida man har kompetens att driva en friskola. Kan man då visa att man redan driver en skola och har en fungerande organisation så kan det vara en fördel. Inspektionen tittar bland annat på vilken ekonomisk säkerhet som finns och det är inte gratis att starta upp en sådan här verksamhet.