Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ope skola en av flera som läggs ner i förslag

Efter ytterligare en skolutredning föreslår Östersunds kommun att flera skolor läggs ned hösten 2014.

Efter att en skolutredning genomförts föreslår barn- och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun att Ope och Bringåsen skola samt årskurs sex till nio på Ängsmogården läggs ned hösten 2014.

– Om vi inte genomför förändringarna så skulle vi behöva investera 30 miljoner kronor i Bringåsen skola för att få till en bra arbetsmiljö för både skola och förskola och i Ope skola är det motsvarande 20 miljoner kronor, säger Annika Källgård, förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Går barn- och utbildningsförvaltningens förslag igenom kommer eleverna på Ope skola gå på Ängsmogården och barnen på Ope förskola flyttas till förskolorna Kronan och Kärven.

Eleverna på Bringåsen skola flyttas till Treälvsskolan. Bringåsens förskola blir kvar och det som i dag är Bringåsen skola renoveras om för att användas till förskola.

Eleverna som går i årskurs sex till nio på Ängsmogården flyttas till Torvalla skolan.

I och med att det blir färre skolor frigörs resurser. Men enligt Annika Källgård gynnas kommunen främst av att barn- och utbildningsförvaltningen inte behöver göra stora investeringar på kortsiktiga lösningar.

– Vi behöver tänka långsiktigt och satsa på de lokaler som ska vara kvar över tid. Gör vi ingenting så kommer vi att behöva rusta upp och renovera på många olika håll, säger hon.

Enligt henne kommer inte heller några lärare att sägas upp.

– Alla elever är ju kvar, dem försvinner ju inte. Vi har ett årligt pussel med pensionsavgångar, föräldraledigheter och en del flyttar så jag tror inte att det kommer bli några större problem att planera det här inför nästa höst, säger Annika Källgård.

Föst den 18:e september kommer det finnas ett färdigt tjänstemanna förslag som facken kommer att få ta del av och lämna sina synpunkter på. Men på måndagseftermiddagen och tisdagsmorgonen hade kommunen planerat in möten för att informera alla fackliga företrädare.

– Vi är mån om att ha möjlighet att träffa alla fackliga företrädare eftersom de är viktiga i det här arbetet framåt, säger Annika Källgård.

Då det finns risk för oro bland de berörda gäller det enligt henne att det här inte blir en alltför utdragen process.