Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ope har sorg – Pelle Terneblad är död

Ope IF har sorg. Per Terneblad har avlidit. I november skulle han ha fyllt 98 år.

Den legendariske Opeledaren avled lugnt och stilla på ett äldreboende i Torvalla, natten mot söndag. Dödsfallet kom inte oväntat eftersom Terneblad hade varit krasslig en tid.

– "Pelle" bodde hemma i sin stuga (intill Torvallens IP) fram till försommaren. Han hade hemtjänst och kunde därför bo kvar. Sedan blev han sämre och fick läkarvård. Därefter kom han inte hem mer. På slutet fick han först flytta till Häradsgården i Lit och sedan till det nya äldreboendet i Tovalla, berättar grannen Sverker Magnusson.

Sverker var inte bara granne. Han var också parhäst med Pelle Terneblad i Ope IF från mitten av 1960-talet och cirka 45 år framåt.

– Jag var kassör och Pelle var ansvarig för Furuparken. Vi skötte redovisningen tillsammans.

Pelle Terneblads betydelse för Ope IF går nog inte att beskriva helt och fullt. En som dock gärna försöker sig på det är Kay Wieståhl, minst lika legendarisk ledare i Ope på 1970-talet.

– Pelle betydde allt! Han och Algot Wikén var två enorma ledare. Tage Ihrén, Algot, Pelle och jag blev lite av ett gäng, säger Wieståhl.

Terneblad är förstås ett oerhört aktat namn i Ope IF, kanske det största. Han var till exempel en av de som drev arbetet med att bygga Furuparken – den anläggning som sedan 1930-talet varit och är själva hjärtat i Opes verksamhet.

• Sverker: Hur var Pelle som person?

– Som person var han otrolig. En bra människa med sunt förnuft. Han och Algot var renhåriga människor.

– De var väldigt ekonomiska och ville aldrig satsa på något om inte det fanns pengar. Dessutom var Pelle godtemplare (nykterist) och medlem i logen ända till slutet.

Pelle Terneblads hela liv kretsade runt Ope. Allt sedan han som liten grabb började åka skidor i föreningen. Som ledare var han styrelseledamot under många år, samtidigt som han var starkt engagerad i Furparkens verksamhet.

• Det sägs att han var modern i sitt tänkande?

– Förmodligen berodde det på att han träffade så mycket folk, i alla åldrar, på Furan. Det var där han "spolades". Pelle var sällan hemma. Han var så social och bodde nästan på Furan.

Pelle Terneblad var engagerad i både danser och bingo. Allt i Opes regi.

Kay Wieståhl minns sin gamle ledare med oerhört välbehag.

– Det är en person jag aldrig glömmer. Han var fantastisk i allt han gjorde.

Wieståhl kände ett stort stöd från Pelle Terneblad i sin roll som spelande tränare för Ope IF i början av 1970-talet.

– Han var väldigt tuff och hård när vi förhandlade, men han hade också tro på oss. Han litade på det vi gjorde. Han ville att Ope skulle gå framåt och sa alltid "Kör på, Kay, ha-ha!

• Hur högt rankar du honom som idrottsledare?

– En av de absolut största! Han hade väldigt stor del i Opes framgångar.

Wieståhl besöker regelbundet Östersund och han har alltid gjort en sväng ut till Pelle Terneblad i stugan i Ope.

– Senast jag träffade honom på gården var han fantastiskt pigg.

Sverker var en av de personer som umgicks mest med Pelle Terneblad, inte minst på senare år. De spelade poker var tredje vecka i ett vänskapsgäng, något Pelle inte ville missa.

– Vi spelade på Furan, men på slutet blev Pelle så dålig att vi fick vara hemma hos honom. Han var en spelmänniska. Var det inte bingo på Furan åkte han till Vitgården, säger Sverker.