Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Opastöriserad mjölk krävs för ostkakan

Ändrade regler om opastöriserad mjölk kan hota den traditionella ostkakans fortsatta existens.

Med Livsmedelsverkets förslag att förbjuda försäljning av opastöriserad mjölk är man på god väg att förbjuda den traditionella tillagningen av ostkakan.

Nu vill Centerpartiets riksdagsledamot Per Åsling påverka Livsmedelsverket till att tänka om i sitt förslag.

– Det är viktigt att vi sätter oss ner och diskuterar detta. För mig är det uppenbart att det är ett utslag av missriktad välvilja. Jag tror inte man förstår konsekvenserna av ett förbud, säger Per Åsling.

Förbudet som föreslagits hotar en svensk mattradition och har upprört ostkakeentusiaster i bland annat Småland och Hälsingland.

Tidigare kampanjer för den opastöriserade mjölken har förts i länet, i Åre satte en mjölkbonde upp en automat med den opastöriserade vita varan på tågstationen. Automaten stängdes snabbt men debatten var i gång.

I nuläget är det tillåtet att sälja små mängder opastöriserad mjölk direkt från gårdar. Den försäljningen vill livsmedelsverket förbjuda.