Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖP:s ledarsida bagatelliserar otryggheten på arbetsmarknaden

Det är inte jag som svartmålar reglerna på den svenska arbetsmarknaden, Marcus Persson. Det är EU-kommissionen som kritiserar Sverige för att inte ha tillräckligt bra skydd mot upprepade visstidsanställningar.

AD-fallet med 61 vikariat under sex år är samma rättsfall som TCO skickat till EU som exempel på hur svagt det arbetsrättsliga skyddet i Sverige är. Regeringen har i sju års tid hävdat att problemet inte existerar och att reglerna som infördes 2007 ger ett fullgott skydd. Varje gång har EU-kommissionen avfärdat påståendet. Uppenbarligen gör de samma bedömning som TCO, att det är alltför lätt för en arbetsgivare att komma runt bestämmelserna genom att varva olika anställningsformer.

Normalt följer medlemsländerna en uppmaning från EU-kommissionen, men den här regeringen har med sedvanlig arrogans vägrat göra det. Därför riskerar Sverige att dras inför EU-domstolen.

Den otrygghet som många, framför allt unga, känner idag på den svenska arbetsmarknaden är högst verklig. Att bagatellisera den otryggheten, som Marcus Persson gör, är inte bara tendentiöst, det är också aningslöst.

Läs Tord Anderssons första ledartext här: 61 vikariat på sex år - helt okej enligt svensk lag

Så här kommenterade ÖP:s ledarskribent Marcus Persson: Nej Sverige är inte ett otryggt land