Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oövertänkta skolförslag

Vi förstår att Östersunds kommun måste anpassa sina skollokaler efter ett minskat elevantal. Skolpengen ska användas till undervisning och inte till lokaler. Däremot blir vi ordentligt bekymrade nu när vi ser hur arbetsgången ser ut i Östersunds kommun i en så här enormt viktig fråga.

Den 21 augusti fick barn- och utbildningsförvaltningen i uppdrag att utreda en lokalanpassning som ska gälla från läsåret 2014/2015.

Utredningen presenterades den 9 september och offentliggjordes i sin helhet den 18. På tolv arbetsdagar har tjänstemännen skakat fram ett underlag som ska ligga till grund för nedläggning av tre skolor. Utredningen bygger på den utredning som i många år har siktat in sig på Odensala/Torvalla där det har varit många lediga skolbänkar. Just detta är en av principerna som ska ligga till grund för lokalöversynen, den ska "påbörjas i det område som har störst överskott av platser" som det står att läsa i ett tjänstemannaförslag från hösten 2012. En annan princip är att processen ska drivas framåt i nära dialog med berörd personal, elever och föräldrar enligt ett protokoll från barn- och utbildningsnämnden daterat 21 januari 2012. Av detta blev det ingenting!

Om vi återgår till beslutet i augusti dök ytterligare en skola plötsligt upp i listan över dem som ska läggas ner, Bringåsen. På tolv arbetsdagar har skolans framtid avgjorts och en oförberedd personal fick helt plötsligt veta att skolan ska läggas ner. Nu har vi fått ta del av utredningen och på en halv sida listas det investeringsbehov som ligger till grund för att Bringåsen har pekats ut. Inte en enda siffra finns med på de olika posterna, inga ritningar eller andra kalkyler. Bara en bedömning av vad som idag saknas på skolan formulerat i en lista. Vi hoppas verkligen att politikerna ställer högre krav på tjänstemännen än så!

Personalen på förskolan har i många år påpekat brister i arbetsmiljön, bland annat att de saknar ett personalrum. Kommunen har inte gjort något åt saken och till slut kopplades Arbetsmiljöverket in. Verket har ställt krav på åtgärder med hot om vite om de inte genomförs. Det verkar inte bättre än att detta är orsaken till att skolan plötsligt hamnade på listan över de skolor som ska läggas ner.

Byarna i skolans upptagningsområde utgör en levande bygd som just nu genomgår en generationsväxling. Bara i Bringåsen har fem nya villor byggts där det bor elva barn. Skolan är motorn och samlingspunkten och den är jätteviktig för byns utveckling. Vi kräver att en ordentlig analys görs över samtliga skolor med ett underlag som styrker de besparingsberäkningar som sedan kommer att ligga till grund för de skolor som ska läggas ner i Östersunds kommun. Det kanske inte hinner bli klart till nästa läsår, men det blir riktigt gjort. Det är våra barn, vår bygd och vår kommun värd!

Styrgruppen för Bringåsens skolas bevarande
Eskil Nilsson, Hans Eriksson, Malin Lundh, Maide Nordborg, Elisabet Näslin, Åsa Sjödin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel