Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Onyanserad bidragsjakt

På papperet har den förtidspensionerade mc-knutten en förstörd rygg som gör det omöjligt för honom att arbeta. I verkligheten tjänar han sitt levebröd som hårdhänt indrivare. På fritiden gör han regelbundna resor till Tyskland för att fylla på sitt och polarnas spritförråd. Det blir många tunga lyft i Puttgarden. På senare år har det blivit vanligare med sådana här historier. Förklaringen är att ett antal myndigheter gått samman i ett gemensamt underrättelsearbete, särskilda center har upprättats för att stimulera ett närmare informationsutbyte. Siktet är inställt på den organiserade brottsligheten.

Och det är inte utan att man känner ett visst mått av skadeglädje när Försäkringskassan informerar att mc-knutten kommer att återkrävas på några miljoner.

Den som med berått mod fuskar ska naturligtvis åka dit. För alla som tror på generösa trygghetssystem borde det vara självklart att stå upp för denna enkla princip. Bara den som gör sin plikt kan kräva sin rätt. Men som med alla avvägningar finns en risk att pendeln svänger för långt. Och med en regering som inte missar ett tillfälle att utgjuta sig över "bidragstagarna", är det inte bara en risk, utan ett faktum.

Helt i linje med högerns hållning att bidragstagare är latmaskar som mest av allt behöver få en spark i arslet, infördes 2007 en ny stenhård lag mot bidragsfusk. Numera räcker det med att finns risk att du på grund av oriktiga uppgifter ska få för mycket pengar, inte att du de facto har fått det, för att bli anmäld. Och landets domstolar har fått mer att göra; varje år har vi sett en stadig ökning av antalet dömda fuskare. Nya siffror från Försäkringskassan visar att andelen utredningar som leder till åtgärd på 3 år har ökat från 19 till 27 procent.

I dagens politiska klimat är det svårt att problematisera den här utvecklingen. Men det är nödvändigt, för människor hamnar i kläm. Det finns exempel på hur vanligt folk, på grund av den nya lagen, behandlats som rent kriminella.

Exempelvis den unga kvinnan som missförstod reglerna för studiestöd och fick 7000 kronor för mycket av CSN. Trots att hon betalade tillbaka pengarna, blev hon – två år senare! – kallad till förhör där hon tvingades lämna DNA-prov.

Borgerlighetens jakt på bidragsfuskare är en del av det större projektet att undergräva människors tilltro till socialförsäkringarna. Det är också allvarligt.