Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

One Direction på årets filmfestival

One Direction, Monica Z ,amerikanska actionrullar och saudiarabisk feministdrama.

Årets filmfestival i Tännäs blandar och ger från de flesta genrer.

– Vi har både de stora breda filmerna och lite smalare filmer, säger Hertha Höglund, Tännäs filmfestival.

I helgen arrangeras för 23:e året Tännäs filmfestival.

– Det bor 100-150 personer här i Tännäs. Så det är rätt häftigt att vi kan ha en egen festival. Och att den har funnits så pass länge, säger Hertha Höglund, som är med i arrangörsgruppen.

De andra medlemmarna i gruppen är festivalgrundaren Annelie Rahmqvist, Lotta Larsson, Helene Eskilsson, Jörgen Larsson och Marianne Myhr. Hertha Höglund är noga med att de andras namn kommer med i artikeln.

– Sedan skulle vi aldrig kunna gå i land med festivalen om det inte vore för alla frivilliga i Tännäs som hjälper till med att sitta i kassan, stå i kiosken och kolla så att de som tittar har rätt ålder, säger Hertha.

Filmerna visas dygnet runt från fredag klockan 13.00 till söndag klockan 20.00. Det gör att vissa filmer får minst sagt tidiga – eller sena beroende på hur man ser det – starttider. Den kinesiska actionrullen The Grandmaster startar till exempel halv fem på morgonen.

– Stockholms filmfestival slog ju på stora trumman för några år sedan när de började visa film dygnet runt trots att de hade en paus mitt i natten. Här har vi dygnet runt på riktigt, säger Hertha nöjt.

Hur har ni tänkt när ni satt årets program?

– Vi måste få med de stora filmerna som alla vill se. Så är det ju. Sedan har vi en del spännande smalare filmer. Som Den gröna cykeln. Det är ett drama som utspelar sig i Saudiarabien där det inte är tillåtet för kvinnor att cykla. Och då är det en liten tjej som trots det bestämmer sig för att spara ihop pengar till en cykel. Den filmen tycker jag verkligen man ska se

I programmet för festivalen märks även 3D-versionen av filmen om brittiska pojkbandssensationen One Direction som redan setts av 56 000 besökare.

– Den kommer det nog vara en hel del lite yngre som kommer för att se, säger Hertha.

Vilken film tror du kommer att dra mest i helgen?

– På söndag så är det Skumtimmen. En svensk thriller efter en bok av Johan Theorin. Sedan så tror jag att filmen om Monica Z drar mycket.

Numera är Tännäsbion – som de flesta andra biografer – digitaliserad. Vilket innebär att man inte längre behöver stoppa filmen för att byta rulle.

– Men vi har fortfarande pauser i våra filmer. Det blir ungefär fem till sju minuter mitt i så att man kan köpa lite fika eller ta en kopp kaffe, säger Hertha.