Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omvårdnadseleverna tar över vården i Lit

Personaltätheten på Syrénen på Häradsgården ökade dramatiskt när elever från omvårdnadsprogrammet tog över avdelningen.

– Det är en del av examinationen i den nya gymnasiereformen. Tidigare fick eleverna ingen yrkesexamen, säger Ingbritt Bengtsson, vårdlärare.

Totalt är det 25 elever som under två dagar kommer att sköta om brukarna på äldreboendet Häradsgården.

– Det är viktigt att vi får se eleverna i en verklig miljö och under lite längre tid. Vi hälsar även på eleverna under deras praktiker men då är det svårt att på den korta tiden få en helhetsuppfattning och bedöma till exempel bemötandet, säger Ingbritt Bengtsson.

Frej van den Brink och Deyanira Briceño är två av eleverna som går sista året på omvårdnadsprogrammet.

– Vi ska jobba en dag som undersköterskor och göra allt vad det innebär. Jag har jobbat som vikarie på ett äldreboende i Bräcke så det här är inget nytt. Efter gymnasiet tänkte jag jobba något år innan jag utbildar mig till sjuksköterska, säger Deyanira Briceño.

Frej berättar att han ska utbilda sig till brandman efter gymnasiet.

– Jag tycker att det är riktigt roligt och bra att vi får komma ut i verkligheten. Eftersom vi har gjort det här tidigare så vet man vad man ska göra, säger Frej van den Brink.

Häradsgården och omvårdnadsprogrammet har provat den här samarbetsmodellen med ett äldreboende en gång tidigare. Det var för fyra år sedan som ett pilotprojekt.

– Jag tycker det är bra att ha ett samarbete på det här sättet. Det är nyttigt för eleverna också för det blir på riktigt, säger Laila Huldt, enhetschef.