Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omvänd kultursnobbism ska bort

Annons


Londons kulturchefer behandlar ungdomar nedlåtande när de bara erbjuder dem hiphop och film i stället för finkultur som opera eller balett. Det menar Londons borgmästare Boris Johnson som nu lanserar sin egen kulturstrategi för staden, skriver The Guardian.

Johnson, tidigare parlamentsledamot för de konservativa, menar att hans företrädare ansträngt sig alldeles för mycket för att göra olika kulturevenemang "användar-vänliga". Arbetarklassungdomarna har alltför ofta styrts över mot populärkultur, framhåller hans kulturstrateg Munira Mirza. I stället för att erbjuda dem även äldre kulturformer utgår man från att de är ointresserade.

-Det har varit en slags omvänd kultursnobbism. Jag får känslan av att vissa skulle kunna titta på Shakespeare och säga, det här är lite för skrämmande för arbetarklassen. Om vi ska åstadkomma något skulle det vara att hjälpa dessa människor att förstå att National Gallery, till exempel, tillhör dem också, säger Munira Mirza.

I sin kulturstrategi föreslår borgmästare Boris Johnson bland annat färre evenemang vid Trafalgar Square. Däremot hoppas han locka äldre människor att ta fram sina oanvända instrument och i stället ge dem till unga potentiella musiker.

Mer läsning

Annons