Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omtag krävs i arenafrågan

Efter att i förra veckan ha besökt ett antal idrottsanläggningar i södra delen av landet har vi fått våra synpunkter bestyrkta.

Vi har sett att det går att bygga idrottslokaler för basket, handboll och liknande och samtidigt få en bra arena för andra publikevenemang. Det innebär möjlighet att snabbt ställa om arenan från idrottsevenemang till andra typer av aktiviteter.

Arenan bör vara centralt belägen. Det innebär mindre miljöpåverkan, mindre problem med trafik, större möjligheter för publik att inta måltider på näraliggande näringsställen före eller efter evenemanget, närhet till hotell med mera. Det innebär liv och rörelse i centrum. Således en viktig positiv påverkan på staden och minimerar transportproblem och miljöpåverkan.

En viktig förutsättning för lyckade publikevenemang är att den ligger centralt, vilket Sporthallen gör. Slutsatsen är att en utbyggd sporthall för 2500 – 3000 personer väl fyller både idrottens behov och skulle samtidigt kunna användas för kultur och populär- arrangemang.

De arenor vi besökt finns inom regioner med väsentligt större befolkningsunderlag och starkare näringsliv än vårt. Vi kan ändå notera, att med undantag för Rögles hemmaarena i Ängelholm så syns inte näringslivets insatser vara särskilt stora. Vi har att räkna med att driftkostnaderna praktiskt taget i sin helhet kommer att bekostas via medborgarnas skattepengar. Då krävs att man är ytterst noggrann med hur man hanterar dessa pengar som ju i första hand ska gå till välfärdsuppgifter.

Det krävs då att investeringskostnaderna hålls ned, så att driftkostnaderna blir överkomliga både för de som skall använda anläggningen och för kommunens ekonomi.

Vi ska också vara medvetna om att utöver byggkostnaderna tillkommer kostnader för inredning och utrustning. I Ängelholm handlade det om 18 miljoner kronor. Det ger oss ytterligare en anledning att begränsa investeringskostnaderna. Det finns anledning att seriöst överväga att banta vårt projekt och stanna vid två hallar för issporter.

De hallar vi skall bygga för issporter skall anpassas just för sporternas behov och inget annat.  Det innebär att issporterna får sina behov tillgodosedda med nya isytor med mindre publikkapacitet. En sådan ishall med två bra isytor och en mindre publikkapacitet kan byggas för ca 100 miljoner kronor. Till det kommer kostnad för konstfrusen utomhusplan för bandy.

När det gäller ny hall för gymnastiken är vi övertygade om att det saknas samordningsfördelar mellan den och en ny ishall. Aktiva inom gymnastik är övervägande unga flickor som är starkt beroende av kollektivtrafik. Då bör en sådan anläggning ligga centralt eller nära bostadsområden. Ishockeyaktiva har betydligt mera utrustning med sig och är därmed bilburna i högre grad.

Studieresan visade tydligt att besluten i Östersund tagits i helt fel ordning och att ett omtag i frågan behövs. Detta borde alla, inklusive idrotten, vara intresserade av. Ansvarsfulla idrottsaktiva och funktionärer är självklart medvetna om att det gäller att använda skattepengarna klokt om inte nya idrottslokaler ska betraktas som en ”gökunge” i kommunens ekonomi. Ingen och allra minst idrotten vinner på att det byggs idrottslokaler som är onödigt dyra och inte används på avsett eller bästa sätt.

Erfarenheter från andra kommuner och även vår egen fotbollsarena bör få oss att inse att det gäller att använda våra medborgares skattepengar på ett ansvarsfullt sätt.

Pär Jönsson (M),

Gunnar Hjelm (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel