Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omstart av celler – årets genombrott inom vetenskapen

Våra celler är mer formbara än vi anat. I år lyckades forskare omprogrammera celler och få dem att utvecklas till något helt annat än ursprunget.
Detta har nu utsetts till årets största vetenskapliga upptäckt.

Annons

Som vanligt i slutet av året har den vetenskapliga tidskriften Science gått igenom vad som hänt på vetenskapsfronten för att kunna presentera en lista över årets tio största genombrott och upptäckter.

Att listan toppas av de omprogrammerade cellerna är inte någon stor överraskning. Ända sedan det klonade fåret Dolly såg dagens ljus för tolv år sedan har cellforskningen gått framåt med rasande fart.

Det hindrar inte att resultaten är både märkliga och fascinerande. Ett forskarlag i USA tog hudceller från en 82-årig kvinna som led av den neurologiska sjukdomen ALS och lyckades genetiskt programmera om dem till stamceller, som sedan i sin tur kunde utvecklas till nervceller. Detta kan få stor betydelse för kampen mot ALS som angriper just nervceller.

Ett annat forskarlag i Japan kunde en vecka senare rapportera att de med samma teknik skapat cellinjer för tio olika sjukdomar, bland andra diabetes och Downs syndrom.

Ett tredje experiment kan sägas vara ännu mer anmärkningsvärt. Amerikanska forskare lyckades programmera om musceller från en typ till en annan – utan att först backa och omvandla dem till stamceller.

Alla dessa studier är i grunden överraskande eftersom alla specialiserade celler, oavsett om det rör sig om hud-, hjärt-, lever-, hår-, eller muskelceller, nästan aldrig växlar kurs av sig själva. Sannolikt kommer resultaten att få utomordentligt stora effekter inom sjukvården i framtiden.

Mer läsning

Annons