Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omställningsavtalen behövs även vid kommunala jobb

Också Kommunalarna har fått ett så kallat omställningsavtal. Det skedde ovanligt nog efter en förhandling där inga medlare behövde kallas in.

Årets avtal gav därtill jämställdhetspotter och en gemensam arbetsgrupp för frågan om rätten till heltid. Men frågan om hur anställda ska behandlas vid uppsägningar är nog så viktig i ett läge där det skiljer allt mindre mellan privat och offentlig sektor när det gäller uppsägningar. Faktum är att den förhandlingen tagit åtta år att föra i hamn.

Principen är ju på intet sätt ny. De privata tjänstemännen har haft ett sådant avtal sen 1974. För statsanställda har det funnits i 20 år, och för privatanställda arbetare har det funnits sen 2004. En del av löneutrymmet används för att i ett partssammansatt organ underlätta för den personal som sägs upp. I bästa fall inleds arbetet så fort ett varsel satts in eller till och med när en eventuell förändring planeras. Det handlar om en personlig rådgivning och ett personligt stöd som arbetsförmedlingen har väldigt svårt klara med tanke på att arbetsförmedlarna har betydligt fler att ta hand om. I många fall handlar det om att ge impulser till långa utbildningar. Ju förr hjälpen kommer desto mindre är risken för långvarig arbetslöshet.

Är detta då inte ett sätt att rusta ner den offentliga arbetsförmedlingen? Nu är ju den tyvärr nedrustad ändå på grund av den borgerliga regeringens misslyckade försök med coacher som mest intresserat sig för att få jobb själva. Här gör de rödgröna klokt i att fullfölja det man lovat i form av en upprensning bland dessa coacher samtidigt som man återinför de starkt försämrade möjligheterna till arbetsmarknadsutbildning.

Rådgivning och kurser i att skriva ansökningar i alla ära. Många arbetslösa behöver något mer – ny kompetens. Och de är många. Nio procent av arbetskraften – över 400 000 är arbetslösa. Lägg därtill att de långtidsarbetslösa ökat dramatiskt till 80 000 människor. Att Kommunalarna får sitt avtal löser inte det problemet. Men det bör vara en stor förbättring för de Kommunalare som är på väg att bli arbetslösa.