Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omskrivna norska läkaren har jobbat i Jämtland

Den omskrivna läkare som i ett flertal fall felbehandlat patienter i Norge, har även jobbat inom landstinget i Jämtland.

Frågan har lyfts på högsta landstingspolitiska nivå om vilka rutinerna som gäller vid kontroller av läkare som anställs.

Det var i maj som det uppdagades att en läkare felbehandlat en lång rad patienter i Norge och delvis hade fått sin legitimation indragen men som ändå fick en anställning på ett sjukhus i Sverige. Detta trots att Norge varnade bland annat den svenska sjukvården för läkaren.

– Det har faktiskt gått ut varning från Norge till de andra skandinaviska länderna. De har fått brev om läkaren och trots det har hon fått jobb i ett annat nordiskt land, säger Roger Ingebrigtsen, statssekreterare på det norska hälso- och omsorgsdepartementet, till norska radio- och tv-bolaget NRK.

Nu framkommer det att läkaren även har varit verksam i vårt landsting.

– Läkaren var var inhyrd som stafettläkare av ett vårdföretag för något år sedan, bekräftar Björn Ahlnäs, personalchef på landstinget.

Han har tillsammans med sin stab forskat i händelser kring den aktuella läkaren, men inget har framkommit att något oegentligt har inträffat.

– Inga konstigheter av vad jag vet, säger Björn Ahlnäs.

Det var moderate landstingspolitikern Gunnar Hjelm som vid det senaste landstingsfullmäktige lyfte frågan om hur landstinget kontrollerar sjukvårdspersonal som anställs – framförallt vad gäller läkarna.

– Jag vill veta vilka rutiner man har för kontroll av läkare när man anställer dem, säger han till LT.

– Hur klarar man kontrollen gentemot de vårdföretag som har hand om stafettläkare? Jag vill veta att det finns en säkerhet i de här frågorna.

Personalstrateg på landstinget, Annie Åsén, berättar att det vid anställning av egna läkare görs en tämligen gedigen kontroll. Dels ska läkaren som söker jobb skicka med intyg på läkarlegitimationen och dels ska eventuell specialistkompetens bifogas i handlingarna.

– Sedan görs intervjuer, vi tar referenser och kontrollerar mot socialstyrelsen att legitimationen eller specialistkompetensen inte är begränsad eller indragen.

När landstinget anlitar vårdföretag för hyra av stafettläkare är det vårdföretaget som har ansvaret att läkaren har den kompetens som krävs för jobbet.

– Vi har ett avtal med bemanningsföretaget där de ska kontrollera på samma sätt som vi gör innan de anställer och hänvisar en läkare till oss.

• Blir det dubbel koll av läkarna i dessa fall?

– Nej, vi gör inga intervjuer. Vi kan ta referenser eller kolla mot socialstyrelsen, men annars är det bemanningsföretagets uppgift, säger Annie Åsén.

– Men det händer att det slinker igenom där också, påpekar Björn Ahlnäs.