Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omprövning Afghanistan

Förra året skickade Kai Eide i FN:s säkerhetsråd ett tack till talibanerna för att man hade släppt fram hjälpsändningar med mat och poliovaccin till civilbefolkningen.

Annons

Det var en provocerande handutsträckning, särskilt som västerlandet ägnat sådan möda åt att demonisera Afghanistans islamistiska rebeller.

Under två år verkade Eide som FN:s högste representant i Afghanistan. Hans inställning till kriget skiljer sig från den militära doktrin som kommit att dominera såväl svensk som amerikansk debatt (vem kunde för 10–20 år sedan tro att Sveriges riksdag och USA:s kongress skulle förenas i en samsyn kring krigets demokratiska potential?).

”Vi lider i dag av att strategin är alltför militariserad”. För att vända utvecklingen i Afghanistan måste den utländska närvaron skifta fokus, hävdar Eide, från väpnade insatser till satsningar på civila och ekonomiska institutioner, områden som i dag är placerade ”som ett appendix till den militära strategin”. Och det behövs en politisk process, en dialog som inkluderar även talibanerna.

Utgångspunkten för en ny linje i Afghanistan baseras på hårda fakta: åtta år av krig har inte gjort landet till en fredligare plats. Senast i går rapporterades att FN tvingats flytta personal från de södra delarna på grund av intensifierade strider. Civilbefolkningen lider samtidigt som sprickan mellan å ena sidan regimen i Kabul och regeringarna i London, Paris och Washington å den andra bara växer. När kommer omprövningens tid?

En intervju med Kai Eide finns på sr.se/ekot