Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Omöjligt för vissa att hinna över dagen”

Cancerpatienterna måste komma till Umeå tidigt på morgonen. Åker de Ambuss har isotoperna redan klingat av när de kommer. Det anser Agneta Vännström, sjuksköterska på nuklear­medicin på universitetssjukhuset i Umeå.

Orsaken är att överläkaren Lennart Vestin vid medicinkliniken i Östersund skrivit ett brev till landstingsledningen och sagt att det går att spara pengar om undersökningarna i Umeå planeras bättre.

Detta kunde LT berätta om redan i januari.

Lennart Vestin menar att patienterna kan åka Ambuss på morgonen och få en tid runt 13.00. Då hinner de åka tillbaka med Ambuss på kvällen i stället för att bo på hotell, alternativt åka flyg eller taxi på morgonen.

– Visst, så kan man göra för vissa undersökningar, men inte för PET/CT. För att genomföra undersökningen krävs en isotop, som nu görs i Helsingfors på tidiga morgontimmar och flygs till Umeå.

– Leveransen kommer till sjukhuset runt 07.30 och då går det inte att vänta eftersom isotopen försvinner snabbt, säger Agneta Vännström.

– Isotoperna har en halveringstid på cirka två timmar och vi vill ge dem till patienterna direkt på morgonen.

– Före injektionen ska patienten vila en stund och efter injektionen ska patienten vänta en timme innan undersökningen som tar cirka 30 minuter att genomföra.

Kommer patienterna kl 13.00 och ska åka hem samma dag hinns undersökningen helt enkelt inte med innan Ambuss återvänder till Östersund.

– Inte ens när vi startat egen produktion av isotoper är det möjligt att hinna med Ambuss till och från Umeå över dagen, förtydligar avdelningschef Katrine Åhlström Riklund.

– PET/CT - undersökningar görs i de allra flesta fall på sjuka patienter med cancer och ger underlag till avgörande vägval i behandlingen. Metoden finns endast i Umeå i Norra regionen, patienterna måste åka hit och självklart ska de bli omhändertagna på bästa sätt.

– Men de måsta vara på plats tillräckligt länge så att undersökningen hinns med.

Agneta Vännström menar att patienterna måste få en tidig tid på morgonen och det innebär en övernattning.

– Det handlar om fastande, sjuka patienter som kommer hit, och många känner på något sett att det är nu de ska ”få domen”. Vi måste ha fokus på patienternas välmående, säger hon.