Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omkringflygande föremål kan förekomma

SMHI säger att det kan vara lurigt att vistas utomhus och de tror att vinden kan orsaka problem i trafiken.

Hur vanligt är det med klass tre-varningar?

– Det är svårt att svara på exakt. Ser vi nu till hösten som varit så har det varit ganska frekvent med lågtryck som har passerat över norrland och gett höga vindhastigheter. Det har förekommit klass två-varningar flera gånger och det hör inte till vanligheten, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog.

Orkanstyrka kan väntas i länets mellersta delar.

– Ser vi till kvällen så är det risk att det kan blåsa upp till 30 meter per sekund i Jämtlands inland. Gränsen till orkanstyrka är 33 meter per sekund så det är möjligt att vi uppnår det lokalt, säger Marcus Sjöstedt.

Bör allmänheten vara orolig?

– Det kan vara lurigt att vistas utomhus men vi ska inte uppmana folk att hålla sig inne. Befinner man sig ute så kan det förekomma en hel del omkringflygande föremål. Vindstyrkorna kan ge en del problem i trafiken så det kan ställa till det en del, säger Marcus Sjöstedt.

Vindarna blir väldigt kraftiga men kortvariga.

– Själva lågtrycket kommer röra sig in och vinden kommer tillta under kvällen och sedan drar det österut. Redan under natten kommer vindarna att avta. Redan under fredagen kommer vindarna ha avtagit till svaga, säger Marcus Sjöstedt.