Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omkring 50 000 drabbades av strömavbrott – nu har majoriteten el igen: ”Vi samlade omgående alla resurser”

 
Stort strömavbrott i länet
Visa alla artiklar

Vid 12.30-tiden på onsdagen försvann strömmen i stora delar av Östersund. Två timmar senare hade majoriteten fått tillbaka elen men arbetet pågår fortfarande för ett 15-tal kunder norr om Laxsjö.

Nedan kan du följa senaste nytt:

Enligt Jämtkraft är samtliga av deras kunder öster om Åre drabbade. Uppskattningsvis rör det sig om 40-50 000 kunder, sade Karin Bodén, informatör på Jämtkraft strax före klockan 13.

Även Åre Östersund Flygplats drabbades av strömavbrottet, sade flygplatschefen Peter Fahlén strax efter klockan 13.

– Vi är påverkade. Just nu försöker vi utreda och komma fram till på vilket sätt vi är drabbad, säger Peter Fahlén.

Nu är man i slag med att få igång reservkraften.

– Just nu står vi utan ström och vi bygger upp så vi får fram reservkraften som vi behöver.

– Vi sköter allt manuellt, säger Peter Fahlén.

Så för tillfället funkar ändå allt som det ska?

– Ja, men vi undersöker på vilket sätt vi påverkas.

På Östersunds sjukhus gick reservströmmen igång när strömmen försvann.

– Sjukhuset är ju det viktigaste vi har och där gick reservströmmen igång direkt. Sen har vi andra verksamheter där vi måste ta ställning till hur vi ska agera. Våra hälsocentraler kan inte ha någon verksamhet om det inte finns någon ström, säger Regionens fastighetschef Jan-Åke Lindroth.

Vid klockan 13.15 uppgav Karin Bodén på Jämtkraft att man började få tillbaka strömmen.

– De har börjat få tillbaka strömmen nu område för område, säger hon.

– Men vi har ingen siffra på hur många som har fått tillbaka strömmen än.

Enligt P4:s trafikredaktion hade strömmen kommit tillbaka i Lugnvik, på Stadsdel norr samt i Brunflo klockan 13.42. Även i centrala Östersund ska strömmen vara tillbaka.

”Strömmen nu åter” skriver Jämtkraft i ett pressmeddelande vid 16.06.

– Vi samlade omgående alla resurser för att säkerställa att strömmen skulle komma tillbaka i hela området. Vi betade av område för område och arbetet har flutit på som vi önskat med mycket bra samarbete internt hos oss, men även med Svenska kraftnät, säger Pär Erik Petrusson, driftchef på Jämtkraft Elnät i ett pressmeddelande.

Till en början var omkring 50 000 kunder drabbade av strömavbrott. Vid 16.06 pågick fortfarande arbetet norr om Laxsjö där fortfarande ett 15-tal kunder är strömlösa.

Det är oklart vad som orsakade avbrottet.

– Vi genomförde ett arbete för att koppla in ny vindkraftproduktion. Tyvärr har något gått fel och vi vet just nu inte vad. Vi undersöker orsaken till detta. Genom god samverkan med Jämtkraft har arbetet med att få tillbaks strömmen gått relativt snabbt, säger Pontus de Maré, driftschef hos Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.