Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omfattande skador på lokaler

Flera lokaler totalförstördes i samband med storbranden. Men även de delar av byggnaden som inte eldhärjades utsattes för vatten- rök- och sotskador.

Räddningstjänsten lyckades begränsa branden och hindra den från att sprida sig i hela byggnaden. Men trots insatsen fick många företag som huserar på området sina lokaler mer eller mindre skadade.

– Det handlar om främst rök och sot, men också om någon mindre vattenskada, berättar Jocke Nydahl, saneringstekniker på Synops, som fått i uppdrag att sanera fastigheten på det gamla slakthusområdet.

För att få bort röklukt använder man sig främst av olika fläktar och ”rökätare”, där bland annat ämnet biozone bidrar till att ta bort den karaktäristiska röklukten.

– Att vädra är det absolut bästa, men det är ju inte alltid det är möjligt, säger Jocke Nydahl.

Men det är inte alltid som vädring hjälper. Rök som satt sig i kläder eller textilier går ofta inte att vädra eller tvätta bort, utan måste behandlas med ozon.

När det kommer till sot handlar saneringen mångt och mycket om traditionell städning – med vatten och trasa.

– Sot är fett och det kan därför behövas någon form av avfettning, berättar Jocke Nydahl.

Hur lång tid saneringen av lokalerna på det gamla slakthusområdet kommer att ta är fortfarande oklart.