Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omfattande renovering och sanering ska lösa miljöproblemen på Vattudalsskolan

Det krävs en omfattande renovering och sanering av hela Vattudalsskolan för att komma till bukt med de miljöproblemen som kulminerade i höstas och fick flera elever och lärare att må dåligt.

LT berättade i höstas om miljöproblem på Vattudalsskolan som ledde till att flera av eleverna och personalen fick uppsöka läkare med symptom som andningssvårigheter, täppt näsa, torr hals och svidande ögon.

Lars Rönnestrand, rektor på Vattudalsskolan, beslutade att stänga tre klassrum och några personalkontor där problemen var som värst samt tömma delar av källaren som använts för förvaring.

Strömsunds hyresbostäder (SHB), som är fastighetsförvaltare, kallade in en fristående miljöexpert som under vintern tagit prover i hela skolan och analyserat resultaten. Nu har utredningen blivit klar och mycket av problematiken har spårats till en av skolans äldsta flyglar, vilket är den del där man utrymt klassrum och kontor.

Den delen är från när skolan byggdes på 50-talet. Och i källaren under de evakuerade rummen finns det gamla pannrummet. Den höga värmen från pannrummet, i kombination med fyllnadsmassan i golvet mellan klassrummen och källaren har skapat problemen.

– Man använde slagg som fyllnad i golvet på 50-talet, berättar Tord Sjödin, vd på SHB.

Värmen från pannrummet har påverkat slagget och frigjort lösa ämnen som orsakat hälsoproblem. Så nu måste slaggen i golvet ska rivas ut, golvet ska saneras och göras om men även resten av dessa lokaler måste ses över.

– Renoveringen har smugit igång litegrann. Vi har börjat riva upp golvet ovanpå den gamla panncentralen och riva ut slagget, säger Tord Sjödin.

Vid den omfattande undersökningen av lokalerna fann man även "mikrobiologiska förändringar" från källaren. Och därför ska man nu täta ordentligt vid rör och bjälklag mellan källaren och resten av skolbyggnaden.

Därtill måste hela Vattudalsskolan nu saneras, vilket innebär att textiler måste ångtvättas, möbler torkas av och golvmattor, väggar och övrig inredning måste ses över för att säkra så att partiklar från den skadade delen av skolan försvinner. Under tiden kan skolverksamheten i olika delar behöva flytta på sig.

Tord Sjödin på SHB vet i nuläget inte hur lång tid all sanering på skolan kommer ta.

– Vi har sagt att det bör vara klart till höstterminens start, men vi vet inte hundraprocentigt än eftersom vi inte se omfattningen på de undersökningar vi går vidare med.

• Hur mycket kommer renoveringen kosta?

– I dagsläget har vi inte något grepp om hur mycket det kommer kosta. Men allt arbete måste göras ordentligt, så att vi inte behöver göra om det om ett par år, säger Tord Sjödin.

En person har anlitats särskilt som projektledare för de omfattande åtgärderna.