Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omåttlig satsning på vindkraft

Vi, som hade hoppats att Stefan Löfven, tidigare Metallordförande och realist i fråga om landets energiförsörjning, skulle ta ställning för en sund energipolitik efter valet, kan nu sluta hoppas.

Den 8 april uppvaktade Föreningen Svenskt Landskapsskydd - FSL - Stefan Löfven vid dennes besök i Åre. Budskapet vi hade till (S) var att upphöra med de kostsamma och miljöförstörande satsningarna på vindkraft. Det vi inte visste då, men fick besked om ett par dagar senare, var att Stefan Löfven redan gjort upp med Miljöpartiet och Vänstern om en fortsatt obegriplig satsning på vindkraftens utbyggnad. Den socialdemokratiska partistyrelsen hade redan före vårt möte beslutat att öka subventionerna till vindkraften och att det lokala kommunala vetot ska avskaffas.

I praktiken innebär detta att, om Socialdemokraterna vinner valet, kommer inget område i Sverige vara fredat från exploatering för vindkraft, när det kommunala vetot tas bort. Vi kommer att stå inför tidernas största miljöförstörelse av svensk landsbygd, när profiterande vindkraftsbolag ska ta del av subventionerna.

Svenskarna kommer att få betydligt högre elräkningar eftersom det blir de svenska elkonsumenterna som får stå för notan. Löfvens förhållningssätt att inte prata, har hittills varit gynnsamt för partiets opinionssiffror. När vi nu vet att han kör med en dold agenda uppfattar vi honom istället som en svag ledare som går dit okunniga drömmare pekar. FSL har vid flera tillfällen krävt ett besked om var partiet står i den viktiga energifrågan, utan att få något svar av Löfven. Det är svagt av honom att inte våga ta en diskussion om effekterna av den politik som han redan ställt sig bakom. Om det funnits ett seriöst miljöintresse hos Socialdemokraterna, skulle de satsa pengar på den förnyelsebara energi, som fungerar bäst och har minst negativ påverkan på miljön, nämligen vågkraft, solkraft, biomassa, geotermisk värme, jordvärme och biogas. Att enögt satsa på det sämsta alternativet, vindkraften, är för oss helt ologiskt och ett bedrägeri mot väljarna.

Om Miljöpartiet, Vänstern och Socialdemokraterna vinner valet, kan vi räkna med, att vindkraften helt obehindrat får breda ut sig. Det kommer att leda till förstörelse av stora ekonomiska, natur-, fauna- och miljövärden, samt en total ödeläggelse av närboendes livsrum. Om politikerna inte ändrar sin energipolitik kommer denna ensidiga satsning att ge oss samma problem som man nu upplever i Tyskland och England. I både Tyskland och England gör man nu stora ändringar i sin energipolitik efter att satsningarna på vindkraft fått helt andra konsekvenser än de räknat med. Vindkraftens reglerbehov av lika mycket annan kraft när vindkraften inte snurrar, de stora geografiska områden som vindkraften behöver och som ger stora negativa effekter på sin omgivning, den ofantliga kostnaden som bärs av privata konsumenter och industrin kommer med en socialdemokratisk politik att även bli en verklighet i Sverige. Industrin behöver energiformer som är pålitliga och kostnadseffektiva, speciellt den svenska energikrävande industrin. Intermittent och kostnadskrävande energi blir snabbt ett hot mot konkurrenskraften vilket direkt påverkar arbetstillfällena i svensk industri. Detta upplever Tyskland industri nu efter att de tappat stort i konkurrenskraften mot USA pga de höga elpriserna i Tyskland.

Det vi nu vet är, att oavsett hur valet går hamnar svensk industri och svenska elkonsumenter i en allt mer ohållbar situation. Med Centerns oberäkneliga energipolitik i det ena blocket, trots att det numera är ett parti i marginalen och med Miljöpartiets kostsamma energipolitik i det andra blocket. Båda dessa falanger tillåts just nu diktera svensk energipolitik. Dessa båda partier, C och MP, har inte insikt om konsekvenserna. Båda dessa partier har pga sin litenhet en annan agenda än att behöva ta ansvar för sin politik. Vi kan bara nämna mackdöden som MP fick lov att driva. Folket på landsbygden fick ta konsekvenserna, inte MP. Centern visar på lika stort, eller litet, ansvar i Nuon-affären.

Ett land, som redan är närmast koldioxidfritt  i sin elproduktion och redan producerar ett överskott av el, behöver verkligen inte en satsning på det sämsta alternativet när det gäller förnyelsebart, vindkraften. Det som förvånar oss mest, är att etablerade politiska partier, som Socialdemokraterna, Moderaterna och Folkpartiet tycks acceptera denna en energipolitik som mer och mer blir väderberoende, utan att föra en seriös och ordentlig diskussion om dess negativa effekter.

Ett nödvändigt och synnerligen önskvärt alternativ för dessa etablerade partier borde vara, att snarast gå samman och enas om en för miljön, medborgarnas ekonomi och den svenska industrins internationella konkurrenskraft hållbar energipolitik.

Sune Sjöström Ordf. FSL

Henrik Wachtmeister Medietalesman

Marie Andersson, Styrelseledamot.

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel