Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omänsklig människosyn

Skillnaden mellan Moderaternas människosyn och en grön människosyn visades tydligt i DN debatt den 13 augusti där den moderata riksdagsledamoten, Cecilia Magnusson, förespråkade ett förbud mot tiggeri.

Magnusson skriver att vi har glädje av människor födda i utlandet främst genom det arbete de utför i Sverige. Miljöpartiet tror att vi även kan ha glädje av att vara solidariska och hjälpa människor i utsatta situationer. Vi kan också ha glädje av att umgås med människor från andra kulturer och lära oss av varandra.

Miljöpartiets politik grundar sig på tre solidariteter – med djur, natur och det ekologiska systemet, med kommande generationer och med människor i alla världens delar. Detta är en självklarhet för oss att visa solidaritet med Europas romer, som ofta bor under horribla omständigheter i sina hemländer.

Magnusson skriver att de romer som befinner sig i Sverige varken är hemlösa eller lider av hungersnöd hemma. Har hon, som några av oss, besökt några av de mest utsatta romska byarna i sydöstra Europa? Har hon sett reportagen ÖP gjorde i våras? Ska vi inte visa medmänsklighet mot människor som har blivit utsatta för diskriminering sedan födseln, nekade sjukvård och utbildning och aldrig sett utbetalda EU-medel komma till sina byar?

Under året har några av dessa människor tagit sig till Östersund och Jämtland för att försöka förbättra sin situation. De samlar in pengar till mat, sjukvård, barnens skolgång, varma kläder och andra förnödenheter hemma. Många Östersundsbor har skänkt några kronor utanför köpcentrum och matvarubutiker. Andra har även erbjudit dem en plats att sova för natten.

Men Magnusson skriver att lösningen på romernas situation är att förbjuda tiggeri i Sverige. Hur skulle det hjälpa dem på kort sikt?

På lång sikt vet vi att det krävs en mer omfattande lösning så att inga människor i Europa ska behöva få sina mänskliga rättigheter kränkta. Med Miljöparitet i regeringsställning kommer Sverige att arbeta kraftfullt genom EU för detta ska bli verklighet. Låt oss under tiden fortsätta finna glädje i att vara en välkomnande och solidarisk kommun!

Carly Smith Jönsson (MP)

Kandidat till Östersunds kommunfullmäktige

Florian Stamm (MP)

Ordf i Östersunds kommuns kommitté för mänskliga rättigheter och kandidat till Östersunds kommunfullmäktige

Daniel Liljendahl (MP)

Kandidat till Östersunds kommunfullmäktige

Jimmy Eriksson (MP)

Kandidat till Östersunds kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel