Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om tidningskrig kring två sekelskiften

Kampen mellan LT och ÖP i slutet av 1900-talet har gått till historien som ”tidningskriget”. Men det rasade ett tidningskrig i länet redan 100 år tidigare – ett krig där det mesta var tillåtet.

Annons

Tommy Johansson, frilansjournalist och Birkalärare, berättade i går om de båda tidningskrigen i Jamtlis hörsal. Föreläsningen ingick i vårens ”after work”, en serie aktiviteter för daglediga som museet ordnar tillsammans med landsarkivet, föreningsarkivet och Birka.

En liten men intresserad publik fick en inblick i Östersunds tidiga tidningshistoria, där det i början av 1900-talet fanns inte mindre än fem konkurrerande tidningar.

– Redaktörerna var ständigt i luven på varandra och skydde inga medel när det gällde att göra ner varandra i spalterna. Mycket av det som skrevs då skulle vara press-etiskt otänkbart i dag, sade Tommy Johansson.

Tidningsprofiler som Onkel Adam, Agaton Burman, J.L. Saxon och Victor Hugo Wickström passerade revy. Onkel Adam – Carl Anton Wetterbergh – startade länets första tidning, Jemtlands Tidning, 1845. Agaton Burman grundade Östersunds-Posten 1877 och Johan Lindström Saxon startade Jämtlandsposten 1885. Ganska snart efterträddes Saxon av Victor Hugo Wickström. Saxon tyckte att han blivit utmanövrerad och ett långdraget ordkrig utbröt mellan de två trätobröderna, som ständigt slungade anklagelser mot varandra i spalterna.

Mer om det lär vi få läsa i Kjell-Albin Abrahamsons kommande bok ”Sticka ut”, där han porträtterar Victor Hugo Wickström både som landets första utrikeskorrespondent och som en tidig förkämpe för homosexuellas rättigheter.

När det gäller tidningskriget i slutet av 1900-talet hade Tommy Johansson mycket egen erfarenhet att dela med sig av. Han var med i kriget på bägge sidor, först anställd på LT och sen på ÖP.

– Aldrig kunde vi väl ana då att tidningarna tio år senare skulle ha samma ägare och bo under samma tak, konstaterade han.

Mer läsning

Annons