Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om Strindberg på Gällö bibliotek

På onsdag kväll föreläser Leif Öhr om August Strindberg och konsten, på Gällö bibliotek.

Föredraget består av två delar, Strindberg som kritiker och Strindberg som målare.

August Strindberg var engagerad som konstkritiker fram till 1879. Därefter blev han alltför upptagen med utgivningen av romanen Röda rummet.

– När han arbetar som kritiker tittar han på "hur det är gjort" som han själv säger, istället för att resonera om innehåll och budskap. På det viset skiljer han sig från dåtidens kritiker. Så småningom får han en sned inställning till konsten och menar att konstnärernas arbete tjänar ingenting till, berättar Leif Öhr.

Men Strindberg fortsätter att måla. Han tycker om måleriet och säger själv "att gå till staffliet är som att sätta sig och sjunga".

– Strindberg är ganska radikal och bryter med det etablerade. Han är symbolist och spontanist, säger Leif Öhr.

Till skillnad från den tidens naturalistiskt målande konstnärer går Strindberg sin egen väg. Han är oskolad, och han målar med palettkniven.

– Idag får man ju ändå säga att han tillhör de stora målarna. Han var en föregångare och han banar väg för den moderna konstkritiken, anser Leif Öhr.