Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om scenkonst på 2000-talet

Geni. queer, genus, mångkultur och kulturutredning. En kortkort sammanfattning av 2000-talets första teaterdecennium i den nyutkomna antologin med samma namn från nättidningen Nummers redaktion.

Nummer såg dagens ljus samtidigt som det nya millenniet. Det var före bredbandets intåg och nättidningar sågs som någonting smalt och udda som exkluderade alla icke uppkopplade. ”Dör nog snart nätdöden”, förutspådde pessimisterna, men Nummer har överlevt och växt till en efterfrågad, dagligt uppdaterad nyhetstidning med 22 000 unika besökare per månad.

Nummer görs på uppdrag av Riksteatern och alla Riksteaterföreningar i landet, som uppenbarligen lyckas avstå från att vara klåfingriga och låter tidningen vara en journalistisk och oberoende del av sin verksamhet.

Två journalister utgör centralredaktion i Stockholm och ett rikstäckande nätverk av frilansskribenter bidrar med material utifrån landet. LT:s teaterrecensent Malin Palmqvist är en av dem och hon skriver i jubileumsantologin om teaterklimatet i norra Sverige under 00-talet. ”Hamlet” på samiska på Isteatern i Jukkasjärvi, Jämlands läns teaters flerfaldigt prisbelönta ”Dan då Dan dog” och Luleå teaterhögskolas ”Det kalla barnet” som överglänste Dramatens dito, det är några av de minnesvärda uppsättningar som Malin lyfter fram.

Vi får också läsa om manliga genier och kvinnliga chefer, mångkulturårets fram- och baksida, den visionslösa kulturutredningen, teaterkritikens utveckling och mycket annat. Allt samlat på 129 tryckta sidor mellan mjuka pärmar i en mycket läcker och tilltalande grafisk form.

Klart värd att införskaffa för den teaterbitna.