Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om "nallens" barndom i fjällvärlden

Jag har varit naturbevakare i statlig regi inom västra Jämtland i tjugo år med den brist som debatteras i dag om mobiltäckningens vara eller icke. Jag vill här berätta om ett sant och lyckat resultat från "nallens" barndom i fjällvärlden.

En vinterdag under arbete med diverse göromål på det statliga vinterledsnätet Vålådalen, Vallbo och Anarisstugan kom jag så till Staloviellekåtan där en äldre gentleman hade rast och vilopaus, åkt skidor från Vallbo och skulle vända åter dit. Han berättade att han varje vinter bodde på Vallbogården och gjorde besök i omgivningarna som nu, till denna kåta. Han var stockholmare och brukade ha med sin fru, men som nu i år avstått och var kvar i storstan.

Jag hade i mitt arbete i fjällmiljö påbörjat ett försök med användning av mobiltelefoni som monterats i lådan bak på snöskotern med diverse tillhörande utrustning. Jag föreslog att vi skulle ringa till hans fru i storstan och överraska henne med en påringning direkt från fjället. Lite skeptisk var han men när han hörde sin fru svara fylldes han av glädje och beundran över denna "nalles" möjligheter och hur galant det gick.

I dag, år 2014, är det ett självskrivet måste att bära med sig "nallen" exempelvis på fjälltur och täckningen är bra i det stora hela.

Före detta naturbevakare

Sixten Hagström