Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om människans litenhet i kosmos

Stor ensamhet och kärleksfull närvaro. Britt Jakobsson har läst en barnbok om oförklarlig ensamhet.

Det är läggdags en vanlig kväll och Embla tjatar om ännu en saga. Fotlampans sken lyser varmt gult över den röda soffan och mamma är så innerligt kärleksfull och närvarande som man önskar för alla barn. På nästa uppslag ligger Embla under sitt rutiga täcke i väntan på sömnen. Den kommer inte. Mamma! ropar hon och mamman kommer prompt. Det är insikten om den stora oförklarliga ensamheten som slagit Embla trots tryggheten som omger henne. Leksaksbussen påminner om den ensamhetskänsla hon kände när de åkte buss. Ingen märkte mig, säger hon. Mamma försäkrar att de två är tillsammans men Embla envisas. Jag pratar inte om att vara tillsammans, jag kan vara i mitten och ingen ser mig, som om jag bara är en liten prick i kosmos!

Det är en vardaglig och igenkännlig situation Sara Lundberg och Majken Pollack gestaltar och utvidgar den till att handla om människans litenhet i ett större perspektiv. Bildspråket bygger på kontraster. Ljus och varma färger med godnattsagor i soffan, skrämmande blåsvart mörker i sovrummet men när mamma gläntar på dörren flödar ljuset in. Det blir en lång kväll och många tankar om att finnas tillsammans och ändå vara ensam. Embla somnar till sist i sin egen säng efter toabesök och sängbyte så som det brukar gå till.

Täckets mönster och bokens pärmar är fulla av symboler som tycks inspirerade av konstnären Hilma af Klint. Med sitt abstrakta måleri ville hon förmedla existensens olika dimensioner men hon menade att tiden inte skulle vara mogen att förstå budskapet förrän tidigast tjugo år efter hennes död. Hon dog 1944. Kanske är tiden mogen nu. Hon har i alla fall påverkat bilderbokskonsten.

Förlaget anser att boken vänder sig till åldern 3-6 år. Jag vill gärna berätta att boken har två miljömärkningar, papperet kommer från skogar som brukas miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbart. Dessutom håller den hög konstnärlig klass.