Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om knäpphärvlar och annan sensuell mekanik

Leonardo da Vinci, Chistoffer Polhem och Gubben Pettson – och så Per Helldorf.

Det är fyra män som gjort banbrytande insatser på mekanikens område, och till helgen kommer den sistnämnde till länet för att dela med sig av vad han kan. Slöjdaren Per Helldorff från Katrineholm håller föreläsning och workshop på Bäckedals folkhögskola i Sveg på lördag. Han besökte senast länet i november 2008 och höll då i ett motsvarande evenemang på Folkets hus i Östersund som blev mycket uppskattat.

Sensuell mekanik kallar Per Helldorf själv sitt sätt att förena mekanik och trädslöjd i smått fantastiska konstruktioner som till exempel knäpphärvlar, inspirerade av forna tiders anordningar för att nysta garn. Han gör också finurliga skåp med olika överraskande funktioner. Med hjälp av kugghjul, hävstänger, vevar med mera får han alla sina saker att röra på sig.

"Från knäpphärvel till knäppgök – gamla redskap ger nya idéer" är titeln på kursdagen i Sveg som arrangeras av länshemslöjdskonsulenterna i samarbete med Härjedalens hemslöjdsförening och Vuxenskolan.