Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om Irland säger ja får Jens en plats

Socialdemokraterna fick ”bara” fem platser i EU-parlamentet. Dåliga nyheter för Östersunds EU-parlamentskandidat Jens Nilsson som var nummer sex på ”sosselistan”. Men han kan fortfarande få plats – om Lissabonfördraget antas.

Annons

Trots att det inte blev någon direktplats till EU-parlamentet så är det ett nöjt kommunalråd som Länstidningen intervjuar dagen efter EU-valet.

– Jag är jättenöjd. Kampanjen har gått jättebra och valarbetarna har gjort ett fenomenalt jobb. Skogslänen har gått bra för socialdemokraterna. Så jag känner att jag har gjort mitt iallafall. Det är i storstäderna - Stockholm – som vi har gjort ett sämre resultat, säger Jens Nilsson.

Vilka av länets kommuner har du varit i och kampanjat?

– I Jämtland har jag varit i alla kommuner. Framförallt i början av kampanjen. Sedan fick jag order från partiet att åka runt i hela Norrland. De sa att det inte räcker om hela Jämtland kryssar för mig.

Var har du kampanjat då?

– Från Karlstad i söder till Kiruna i norr.

Vad tror du om dina chanser att få en plats?

– Vi får se. Först måste jag avvakta onsdagen så att inte någon kryssat förbi mig. Om Irland sedan säger ja till Lissabonfördraget får Sverige två platser till och då får jag en plats.

Lissabonfördraget innebär en förändring av de fördrag som styr EU i dag. Alla medlemsländer utom Irland har godkänt fördraget. Det är tänkt att Irland ska anta fördraget i sommar eller till hösten.

En av förändringarna är att Sverige skulle få fler parlamentsplatser. Något som skulle öppna dörren till Bryssel för Jens Nilsson om han misslyckas med att bli inkryssad.

Europaparlamentet: Får mer makt. Kommer att besluta i fler frågor. 751 ledamöter i stället för dagens 785. Sverige får 20 platser i stället för 19.

Medborgarna: En miljon personer från flera medlemsländer kan uppmana EU-kommissionen att lägga fram ett visst förslag.

Utträde: Medlemsländerna får rätt att gå ur EU.

Ministerrådet: För att påskynda beslutsfattandet kommer omröstning med 2/3-delsmajoritet att användas. Länders möjlighet att lägga veto mot beslut försvinner till stor del.

Europeiska rådet: Toppmötena mellan EU:s statschefer ska ledas av en fast ordförande för 2,5 år i taget. I dag sker byte var sjätte månad.

Kommissionen: Skulle egentligen bestå av färre kommissionärer men fortsätter troligen att bestå av en ledamot från varje land.

Utrikesminister: En person kommer att representera EU i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor. Denne ”utrikesminister” får sin makt begränsad av att det som regel ska krävas enhälliga beslut i ministerrådet för att EU ska kunna fatta utrikespolitiska beslut. Där kommer länder att kunna lägga in sitt veto.

Polisiära och straffrättsliga frågor: Förut krävdes ett enhälligt beslut i ministerrådet och ett land kunde lägga in veto. Nu får ministerrådet rätt att fatta beslut med kvalificerad majoritet och Europaparlamentet blir medbeslutande. Vetorätten försvinner.

Mer läsning

Annons