Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om en vecka gäller det för Per Gunnarz

/
  • Per Gunnarz möter många stora namn i Dansbandskampen nästa vecka och hoppas på hemmapublikens stöd.
”Vi ska bjuda på oss själva och inte tänka för mycket på att det är hård konkurrens”, säger sångaren Christoffer ”Toffe” Sjöqvist och intar en Mick Jagger-pose.
  • Christoffer Sjöqvist är bandets sångare.
  • Det har inte ens gått ett år sedan Per Gunnarz bildades. Det skedde faktiskt precis här, i ett av skolans musikrum. Gitarristen Olle Ackeflo tycker det är kul att spela dansbandslåtar, även fast det inte är den sortens musik han lyssnar på privat.
  • Filip Palmqvist
Ålder: 17 år 
Bor: På Frösön
Gör i bandet: Spelar trummor.
Bästa dansbandslåten: ”Peppelinos bar” med Lasse Stefanz.
  • Christoffer Sjöqvist
Ålder: 17 år
Bor: På Rödön
Gör i bandet: Sjunger
Bästa dansbandslåten: ”Eloise” med Arvingarna.
  • Elias Näslin
Ålder: 17 år 
Bor: På Rödön
Gör i bandet: Spelar bas.
Bästa dansbandslåten: ”Eda-Lee”, med Rolandz.
  • Olle Ackeflo
Ålder: 17 år 
Bor: Östersund
Gör i bandet: Spelar gitarr.
Bästa dansbandslåten: ”Guenerina” med Paul Paljett.
  • Namn: Johan Hedström
Ålder: 17 år 
Bor: I Bispgården
Gör i bandet: Spelar keyboard.
Bästa dansbandslåten: ”Sandra” med Lennartz.
  • Namn: Joel Wulff
Ålder: 18 år
Bor: I Järpen
Gör i bandet: Spelar gitarr.
Bästa dansbandslåten: ”Vid en liten fiskehamn” med Lasse Stefanz.
  • Per Gunnarz möter många stora namn i Dansbandskampen nästa vecka och hoppas på hemmapublikens stöd.
”Vi ska bjuda på oss själva och inte tänka för mycket på att det är hård konkurrens”, säger sångaren Christoffer ”Toffe” Sjöqvist och intar en Mick Jagger-pose.

Att uppträda som dansband i Musik direkt var en chansning, som blev en succé. Vi får se om publiken och juryn i tv-programmet ”Dansbandskampen” också faller handlöst för Per Gunnarz.

– Vi känner en hyfsad press, säger trummisen Filip Palmqvist.

Annons

Låt oss först reda ut det som alla funderar över: Per Gunnarz heter Per Gunnarz för att sångaren Christoffer ”Toffe” Sjöqvist heter så i mellannamn. Skillnaden mellan Per Gunnarz och medlemmarnas andra band Filips Combo är att Filips Combo kan anpassa sig efter publiken de spelar för. Per Gunnarz däremot, de vill bara spela dansbandslåtar. Dessutom är Joel Wulff bara medlem i PG. Så är det.

Att umgås med Per Gunnarz är ungefär som att medverka i en musikal. Bandet brister ut i stämsång var de än står och går. Mitt i ett samtal kan de helt plötsligt också testa olika musikstilar, lite hissmusik här och lite jazzklubbsmusik där. Man kan liksom inte låta bli att bli på gott humör.

Men vore det inte för Per Gunnarz så ligger Palmcrantzskolan öde så här på kvällen. De orange skåpen är slutna och rösterna och slamret på Helges fik har tystnat. Korridorerna leder oss till musikrummet där Per Gunnarz brukar hålla till när de repar. En doft av Mamma Scans köttbullar slår emot besökaren. Alla utom Filip kommer direkt från styrketräningen och har ätit halvfabrikat direkt ur plastförpackningen till middag. När tiden är knapp är det ont om mysiga måltider med tända stearinljus. Många långa repkvällar ska kombineras med skolarbetet under dagtid.

– Vårt schema är väldigt hektiskt just nu. Lärarna stöttar oss givetvis, men de vill att vi ska hänga med i skolan också, säger Filip.

– Ja, de vill inte göra det allt för lätt för oss, säger Elias och flinar.

Det var i slutet av augusti som de fick reda på att de tagit sig hela vägen till Dansbandskampen och det i konkurrens med nästan 300 andra band. Under första presskonferensen fick de en försmak om vad som väntar.

– Det känns skitkul att få vara med, men första tanken var: Oj, vilka ska vi handskas med nu? Det är ju många kända dansband som är med, bland andra Torgny Melins och Date, säger Joel.

Och Per Gunnarz, som trodde att de kunde ta hjälp av sin unga ålder för att charma juryn, är inte alls yngst som de trodde först. Två band i samma ålder finns bland konkurrenterna. Göteborgsbandet Von Hofstenz tävlar i morgon, lördag och Zekes, från Skövde, möter Per Gunnarz den 31 oktober.

– De är bra, erkänner Filip.

– Men de står bara där, rätt upp och ner. Jag tror att man måste sticka ut och bjuda på sig själv. Vår ambition är att underhålla folket, fortsätter han.

– Titta på Larz Kristerz, de var kanske inte de bästa musikerna, men de vann ändå, inflikar Olle.

Tv-produktionen, där Peter Settman är programledare, kräver ganska mycket av sina deltagare. Trots att Per Gunnarz inte tävlar förrän i den andra omgången av programmet måste de ändå ner till Strängnäs tre gånger innan dess. Bland annat för att spela in reklamsnuttar och för att få de olika låtförslagen i handen.

Dessutom ska de medverka på Dansbandskampens samlingsskiva, som sålde platina förra året. Inspelningen måste de fixa själva och killarna hoppas att Stefan Hallgren och Happy mind studio kan hjälpa till med studio och stöttning.

Det har inte ens gått ett år sedan Per Gunnarz bildades. Det skedde faktiskt precis här, i ett av skolans musikrum. De brukar alltid sitta och jamma under håltimmarna, och en dag kom de på att de skulle ställa upp i Musik direkt som ett dansband.

– Att spela sådan musik för femhundra ungdomar var en chansning, men det gick hem, säger Filip.

Ja, Per Gunnarz inte bara gick hem, med låten ”Cha cha” blev de publikens favoriter. Ryktet om det spexiga dansbandet hade redan nått folket i salongen och konferencier Torgny ”Kingen” Karlsson hann knappt presentera dem förrän succén var ett faktum.

– Vi hade inte ens kunnat ana att det skulle bli en sådan braksuccé. Folk skrek innan vi ens hade kommit ut på scenen, säger Filip.

– I början var vi nog inte så seriösa utan gjorde dansbandsgrejen mest på skoj för att vi ville testa vilka reaktioner vi skulle få. Vi märkte att publiken blev glada och nu känner vi oss plötsligt inte så ironiska längre, säger Olle Ackeflo.

Nej, nu det finns det kanske inte så mycket tid över för ironi, nu stundar nämligen allvaret. Om det går bra för Per Gunnarz i ”Dansbandskampen” kan genomslags-kraften bli enorm i hela landet. Alla kan tänka sig att jobba som dansbandsmusiker på heltid ett tag, men ”kanske inte hela livet, typ.” På söndag får de reda på vilken låt de ska framföra. Per Gunnarz har sina förhoppningar.

– Det får gärna vara en halvseg låt som vi kan ge nytt liv. Att piffa upp låtar är en av våra starkaste sidor, säger Christoffer.

Och strategin inför nästa helg, hur ser den ut?

– Det får bära eller brista. Vi kör vår grej och folk brukar tycka om den. Men visst känner man en hyfsad press, säger Filip.

– Äh, gör man bort sig roar man väl alltid någon, säger Christoffer och ler finurligt.

Och så brister de ut i stämsång igen. Den här gången är det Yazoos ”Only you” som ekar mellan skolskåpen.

Mer läsning

Annons