Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om du köper utländskt griskött ...

... bidrar du till:

# att straffa svenska grisbönder och gynna de utländska, som t ex klipper svansarna av alla griskultingar och kastrerar hankultingar med sekatör, helt utan bedövning. Ibland klipps samtidigt också hörntänderna av, för att de inte ska kunna bita varandra, som de kan göra, när stressen för grisarna blir för stor.

# att gynna en produktion, där suggorna hålls inom gallergrindar, där de inte ens kan vända sig; där 40-50 smågrisar trängs ihop i boxar stora som en svensk hästbox, fast utan halm att ligga eller böka i och med galler som golv.

# att öka mängden multiresistenta bakterier, som nu hittats i var tionde förpackning med fläskkött från Danmark. (Där blandas penicillin i fodret, så såväl friska som sjuka grisar äter det.) Bakterierna, som blivit immuna mot penicillin, sprids också med gödseln ut på åkrarna och ut i naturen.

# att svenska grisbönder - som följer djurskyddsreglerna och får mindre stressade grisar - tvingas lägga ner sin produktion.

Har djuren har en dräglig tillvaro, blir köttpriset lite högre.

Nu testas den utländska modellen med fastgillrade suggor i Sverige med motiveringen att det räddar livet på griskultingar. I Danmark dör NIO MILJONER griskultingar per år, trots danska politikers löften för flera år sedan, att förhindra det.

Ylva Gefvert

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel