Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om de bara hade vetat

Annons

Den 30 dec 1918 höll Häradsrätten möte i Laxviken. Då beslutades att sjön Hotagen skulle regleras, en sänkning med 3 meter. Laxvikens Byamän fick en ersättning på 7 kronor och 50 öre per år för skadorna av regleringen.

Vad Byamännen inte visste var att den 1 jan 1919 började 1918 års vattenlag att gälla, som då gett helt andra villkor.

Utbetalare av ersättningen är i dag Indalsälvens Vattenregleringsföretag (IVF).

Stora intressenter i IVF är Vattenfall och finska Fortum.

1988 sökte Jämtkraft tillstånd att få reglera sjön Foskvattnet en höjning med 15 meter. Ån från Foskvattnet mynnar ut i Hotagen.

Detta var ett regeringsärende som krävde en allsidig information. Länsstyrelsen kallade drygt 40 myndigheter och organisationer till informationsmöte. Jag blev kallad som ordf. för Laxvikens Byamän.

Alla var positiva till projektet, Jämtkraft var kommunägt och politikerstyrt vilket var en garant för att framtida vinster stannar i Jämtland.

Efter tillstånd överlät Jämtkraft tillståndet på IVF, samma företag som är ägare till Hotagens regleringsmagasin. Om Jämtkraft nämnt denna överlåtelse vid informations mötet hade Laxvikens Byamän haft möjlighet att begära en omförhandling av domen från 1918 för Hotagens reglering. Jag närvarade även vid domstolsförhandlingarna.

Så går det till när jämtländska politiker tar makten över Jämtlands sjöar och strömmande vatten.

Kjell-Jonas Enarsson, f.d. Ordf. Laxvikens Byamän

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel