Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om betydelsen av rent vatten – en perfekt julklappsbok

Den senaste tidens händelser i Östersund har satt fokus på hur viktigt vattnet är för att vårt samhälle ska fungera. Vattnets betydelse är också kärnan i boken ”Vattenriket i Vålådalen”, om naturen under vattenytan och vattenmiljöerna i Vålåns dalgång i Västjämtland. Bakom boken står Ingemar Näslund, som skrivit texterna och Micke Sundberg, som fotograferat.

Ingemar Näslund jobbar i vanliga fall på länsstyrelsens naturvårdsenhet men boken är ett privat projekt som han och Micke Sundberg gett ut på det egna förlaget Waterlife.

Boken med dess rika bildmaterial är en fröjd bara att bläddra i. Här får vi följa Vålån och dess dalgång från de mer bebodda, och därför mer påverkade, delarna i öster till de obebodda västra delarna med dess storslagna vidder. Många är vi som vandrat, skidat och sprungit i dessa delar, beundrat den magiskt vackra naturen, men utan att egentligen veta vad vi ser, vad som döljer sig under vattenytan. Den här boken försöker ändra på det och gör det på ett spännande sätt.

Det är en bok lika mycket för fiskare som för fjällvandrare och naturälskare.

– En bok för alla egentligen, säger Micke Sundberg.

– Det finns många naturböcker men det finns för lite böcker om vatten. De som fiskar har väl någon slags idé. Vi ville utbilda om vatten, säger Ingemar Näslund.

Ett intressant kapitel handlar om Blanktjärnarna och hur de kunnat få sin märkliga smaragdgröna färg. Svaret på den frågan är att ingen riktigt vet, ingen riktig utredning är gjord. Men Näslund och Sundberg har en teori.

– Vi tror att det har att göra med kalken, säger Näslund och syftar på den kalkrika marken som vattnet färdats i för att komma till tjärnarna.

Kalkavlagringar på trädstammarna som fallit från åsen och nu ligger kvar på tjärnarnas botten bekräftar teorin, som Näslund ser det. Men eftersom inga riktiga undersökningar är gjorda – sådana är både dyra och komplicerade – stannar det vid teorier.

Frågan är då förstås varför vattnet i Matskålstjärnen, på andra sidan sandåsen, inte är grönt alls utan dovt blått.

– Där skyller vi på att det vattnet inte går genom områden med kalkrik mark, säger Näslund, som menar att de kalkrika områdena kan vara väldigt lokala.

Blanktjärnarna ligger i den minst påverkade delen av vattenriket, där det bor minst med folk. Längre ner mot bebyggda delar har landskapet präglats av skogsbruk och reglering av vattensystemet. Kraftverksanläggningar och dammbyggen har förändrat fisket när lekområden försvunnit.

Exempelvis var det stora området man dämde över i Håckren väldigt fint och opåverkat.

– Det var aldrig någon bra jordbruksmark men mycket fina fiskevatten, säger Näslund.

Efter överdämningen togs allt vatten i Storån och Storåfallet, det blev bara lite tillrinning kvar och den storvuxna Storboströmöringen försvann nästan helt när den inte längre fick vatten, utom det som kom genom kraftverket.

– Det blev bara 10-20 fiskar kvar, säger Näslund.

Böcker är fortfarande perfekta julklappar, och som julklappsbok är denna att rekommendera.

Elisabet Rydell-Janson