Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om att sparkas när barnet dör

Annons

Den amerikanska serien Undercover boss som sänds i SVT på ger perspektiv på den svenska debatten om anställningsskyddet. I programmet går chefer anonymt ut i produktionen i sitt eget företag.

I torsdags berättade en duktig medarbetare hur han fick sparken från sitt tidigare jobb för att han inte klarade att gå på jobbet dagen efter hans eget barns död. Då behöver Du inte komma i morgon heller blev svaret från företaget.

Det är förstås en vettlös ordning. Seriösa företagare borde inse att de inte vill konkurrera med företag som gör på det viset.

Från borgerligt håll presenteras två olika varianter för att pressa tillbaka arbetslösheten. Det ena är regeringens så kallade jobbskatteavdrag, där pensionärer får högre skatt än löntagare och sjuka och arbetslösa får betala skattesänkningarna. Det ger inga nya jobb.

Den andra idén är att ta bort eller kraftigt försvaga lagen om anställningsskydd, las. Den yttersta högern i dagens svenska politik, centerpartiet, vill ta bort turordningsreglerna i las helt i företag med mindre än tio anställda.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven påpekar att det innebär att anställningsskyddet försvinner helt för anställda i småföretag, eftersom det är arbetsgivaren som ensidigt bestämmer när arbetsbrist råder.

Skapar en slopad las fler jobb? Inget tyder på det. Vi vet däremot att när finanskrisen bröt ut, så ökade arbetslösheten snabbare i Danmark, som har ett svagt anställningsskydd, än i andra länder. Den ökade sen snabbt även i Sverige av den enkla anledningen att las inte alls är så stelbent som de borgerliga ofta påstår.

Från det till att i praktiken ta bort allt anställningsskydd borde steget vara långt. Visst! Las för med sig kostnader för företagen. Men den kostnaden behövs i ett anständigt samhälle.