Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om att leva med dubbla identiteter

/
  • Same eller svensk eller både- och? Margareta Sarri skriver om att ha dubbla identiteteri intressanta ungdoms-romanen ”jag Ella”.Foto: Black Island Books

Hur vanligt är det att två systrar får uppleva att mamma och pappa grälar och att bomben till sist briserar: ”Vi ska skiljas!” Inte ovanligt i alla fall.

Annons

Det som är speciellt med ungdomsboken ”jag Ella” är att Ella säger till sin syster när hon vill lugna fjärilarna i magen: ”Ska vi gå på kiogga och köpa karra?”

Miljön är en fjällby, kanske liknande den författaren Margareta Sarri bodde i på 70-talet och invånarna är samer och halvsamer som alla på något sätt jobbar i turistbranschen.

Man måste tåla helikoptrarna, anser pappa, eftersom turisterna är levebrödet, hur skulle man annars klara sig i glesbygden?

Mamma flyttade till den lilla byn vid turiststigen mot Kungsleden för att få uppleva tystnaden, nu känner hon sig som en slav och kanske har hon glömt att det en gång handlade om kärlek.

Det är kris i familjen, trätoämnena är de klassiska och samtalstonen spydig. Pappa tar fyrhjulingen och drar till fjälls för att slippa diskutera. För Ella finns ingen annan plats, hon vill inte flytta hundra mil utan förbli en fjällmänniska, fri som farmor och valpen Måna.

Men det finns ingen återvändo, barnen har ingen talan. Efter en stressad och dramatisk bilfärd söderut och tillfälligt boende hos mormor börjar anpassningen till ett nytt liv och nya miljöer och ett nytt intresse: pojkar.

Innan boken är slut skriver Ella den obligatoriska uppsatsen ”Mitt sommarlov” i den nya skolan i Ängby: ”Den här sommaren är den värsta i mitt liv. Det beror på en trist sak. Jag bor egentligen i Visttasluokta som är en vacker by i Lappland, Sápmi, som vi säger...”

Hur det kommer att gå med Ellas drömmar om att förbli en fjällmänniska vet vi inte. Hon accepterar att livet är förändrat, det känns kluvet men ändå rätt okej.  Se det som en tillgång, säger mamma.

”jag Ella” tar upp aktuella frågeställningar på ett intressant sätt. Hur ska man leva ett jämställt liv, hur lyssnar man på barnen i en skilsmässosituation? Vad innebär det att ha två identiteter, same och svensk?

För barn i samma belägenhet som Ella är boken speciellt värdefull.

Mer läsning

Annons