Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om att knäcka ägg till omelett

Annons

För att göra omelett måste man knäcka ägg, sa Lenin. Han hade rätt så långt. Utan att äggen knäcks blir det ingen omelett. Fast som motivering för radikala politiska åtgärder som tog sikte på massornas rättigheter samtidigt som man trampade på allas individuella rättigheter, var det förstås ett uselt argument.

Moderatledare Reinfeldts kanske främsta löfte till väljarna inför det förra valet var att inte göra revolution. För det vill svenskarna inte ha. Den svenska modellen duger gott. Så moderaterna skulle bli bättre sossar än sossarna själva. Receptet fungerade så bra vid det valet att man nu försöker återanvända det. Moderaterna har sålunda direkt kopierat en socialdemokratisk valaffisch från Palmes segerval 1985.

Men väljarna har nu facit av en mandatperiod med Reinfeldts borgerliga regering. Skattesänkningar och offentliga sparbeting är det bestående resultatet. Men arbetslösheten har stigit och arbetslösa och sjuka har fått betala.

Därtill kan vi lägga att Moderaterna återtagit delar av sin revolutionära retorik. För att göra omeletten – sänkta sjuktal – är man beredda att knäcka ett och annat ägg, även om äggen är människor.

Radions P1-morgon berättade förra onsdagen om två utförsäkrade som tagit livet av sig i förtvivlan över den osäkerhet man kastats ut i. Mer om det härintill.

Dessutom har man återinfört ett system där fattigvårdens gamla behovsprövning får ersätta den generella välfärd som består i att den som är sjuk har rätt till sjukpenning. I stället är det allt mer subjektiva myndighetsbedömningar som ligger till grund för om den enskilde ska få någon ersättning alls.

Enskilda ställs på bar backe och de borgerliga låtsas som om det inte finns någon utförsäkring alls. Jo, några hamnar helt på sidan. Men på sikt mår fler bra om färre blir sjukskrivna länge, säger Moderaten Gunnar Axén. Och några ägg måste ju knäckas om man ska få omelett.