Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om att färdas i målningar

Linda Petersson har länge varit nyfiken på Hans Kvams konst eftersom han efter ett långt uppehåll börjat måla igen. Nu ställer han ut på Galleri S.

Annons

Uppehållet kom då han började på Konstakademin i Trondheim och istället fick intresse för ljud- och videokonst. Men nu är han tillbaka igen.

Det är spännande att ta del av målningarna. I första rummet finns stora verk med fält, jag ser spår och fingeravtryck. Där finns också en huskropp och en grund i horisontallinje. Mönstret är djupt rotat hos oss och kanske är det en nyckel till alla personers individuella kraft, värde och kompetens. Målningarna experimenteras fram för att sedan formas med linjer och kanter. Vissa av målningarna har tydliga skikt som byggts upp av parallella linjer, vilket kan handla om nutid och dåtid, avskärning eller gränsland, introvert, extrovert.

Att måla kräver tid, tålamod och erfarenhet. Som Hans Kvam själv uttrycker det:

– Man kan inte ha tur en hel utställning.

Hans konst är reflekterande perfektion. Abstrakt i vissa, tydligt figurativ i andra. Det syns att allt är noga genomarbetat och jag som betraktare färdas och slungas omkring i olika målningar. Berättelserna är öppna för tolkningar. Ytan har behandlats och knådats med olika verktyg för att stramas upp. Den släta ytan av färg håller ihop målningen och strukturerar upp bilden.

I det mellersta rummet har små kvadratiska målningar formats till två stora verk. De små målningarna som har skapats separat bygger en rymd och ger varandra spänning där de är placerade tillsammans. Kvam har hittat tillbaka till måleriet genom att låta processen ta tid och gå på djupet i en forskning som räcker hur långt som helst. Fin utställning! Gå och se!